Русия очаква преговори със САЩ и НАТО през януари

Руският външен министър Сергей Лавров очаква преговорите на Русия със Съединените щати и НАТО да започнат през януари на фона на нарастващият конфликт в Украйна.

Изявлението на Лавров идва ден след като помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Карън Донфрид съобщи пред репортери, че преговорите с Русия ще започнат през януари, като предупреди, че някои руски предложения са „неприемливи“.

Москва представи на Запада широки изисквания за сигурност в два проектодокумента миналата седмица, единият е насочен към НАТО, а другият - към Съединените щати.

„Беше договорено в самото начало на следващата година първият кръг от преговорите да бъде двустранен между Москва и САЩ“, каза Лавров. Плановете са тези преговори да бъдат последвани от срещи между Русия и НАТО, вероятно отново през януари.

Лавров предупреди Съединените щати да не протакат каквито и да е преговори и напомни, че макар Русия да не иска конфликт, тя е готова да предприеме стъпки, за да се защити при евентуален спор.

„Надяваме се, че никой друг не разглежда конфликтите като желан сценарий. Ние ще гарантираме строго нашата сигурност с подходящи за целта средства“, каза Лавров.

Западът обвини Русия в заговор за инвазия в Украйна. В отговор Москва отрече твърденията и поиска правни гаранции за сигурността си от Съединените щати и НАТО, настоявайки алиансът да спре разширяването си на изток.

Миналата седмица Москва представи исканията си пред Съединените щати и НАТО, заявявайки, че алиансът не трябва да приема нови членове или да създава военни бази в бивши съветски страни./БГНЕС