Русия откри предупредителен огън по британски миноносец в Черно море

Руският патрулен кораб е изстрелял предупредителен огън към британския миноносец „Defender“, нарушил границата в Черно море, съобщава руското министерство на отбраната. Също така се съобщава, че самолет Су-24M е извършил предупредителни бомбардировки по курса на кораба, който след това е напуснал границите на териториалното море на Руската федерация.

„В 11:52 ч. на 23 юни т.г. миноносецът „Defender“ на британския флот, действащ в северозападната част на Черно море, премина държавната граница на Руската федерация и навлезе в териториалното море в района на нос Фиолент на 3 км“, съобщава министерството на отбраната, цитирано от „Комерсант“.

Миноносецът е бил предупреден, че ще бъде открит огън, ако наруши държавната граница, но не е реагирал.

„В 12:06 и 12:08 граничният патрулен кораб е изстрелял предупредителен огън. В 12:19 ч. самолетът Су-24М е провел предупредителна бомбардировка (4 OFAB-250) по курса на миноносеца“, се казва в съобщението.

След тези действия в 12:23 ч. разрушителят е напуснал руските териториални води в Черно море, добави министерството на отбраната.

Изтребители „Тайфун“ вдигнати в отговор на руски военни самолети над Черно море

Изтребители „Тайфун“ на кралските военновъздушни сили от RAF Lossiemouth, които понастоящем изпълняват мисия на НАТО в Румъния, са били вдигнати в отговор на няколко руски изтребители, навлезли в контролираното от Румъния въздушно пространство над Черно море.

Няколко руски изтребители SU-24 Fencer и SU-30 Flanker са били съпроводени от румънската полетна зона - зоната на международното въздушно пространство, контролирана от Румъния. Руските самолети не са подавали планове за полети и не са се свързвали с ръководителите на полети, съобщава НАТО на официалния си сайт.

"Успешната бърза реакция днес показва, че сме напълно интегрирани в системата на НАТО Air Policing в лицето на нашата оперативна база тук, в Румъния", каза командващият крилото Стивън Лампинг, командващ офицер от RAF Typhoon със седалище в Румъния. "Това беше рутинна операция, в която RAF има богат опит и не се различаваше от това, което другите самолети на НАТО правят в други области редовно", добави той. „Аз съм горд от работата, която нашите пилоти, шофьори, техници, разузнавателен и друг персонал извършват денонощно, за да помогнат за осигуряването на въздушното пространство на НАТО в региона на Черно море“, каза още командващият крилото.

В продължение на шест десетилетия въздушната полиция на НАТО осигурява безопасно небе над всички съюзници в Европа; от 13 до 30 членове в момента. Тази отбранителна мисия е видим израз на това как Алиансът на НАТО осигурява сигурност на страните членки. В колективни усилия всички 30 съюзници допринасят за мисията, осигуряваща бдителност 24/7/365. /БГНЕС