Русия подкрепя Белград в спора с Прищина и обещава приемливо решение за газа

Президентът на Сърбия Александър Вучич е много доволен от срещата с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Според ТВ Пинк след срещата, на път за залата за обяд, президентът Вучич е казал, че е „много щастлив и доволен“.

Сръбската делегация, водена от Александър Вучич, пристигна в резиденцията на Владимир Путинв Сочи за среща тет-а-тет на двамата президенти.

По този повод президентът Вучич е подготвил специален подарък за Путин - сребърна чиния и комплект книги.

Че това е изключително важна среща за Сърбия президентът Вучич подчерта няколко пъти, като изтъкна като най-важна тема на разговор бъдещото дългосрочно споразумение с Русия за доставка на газ, без да крие, че ще поиска от Путин най-добрата цена за енергия, „защото от това зависи по-нататъшното икономическо развитие на Сърбия“.

„Това е въпрос за цялата ни страна, защото идването на инвеститори зависи от това дали ще имаме ток и резерви“, каза Вучич преди да замине за Русия.

Срещата в Сочи, 19-ата официална среща на двамата президенти, идва в момент на многобройни предизвикателства, пред които е изправена Сърбия - засилен натиск от Запада, критики за върховенството на закона, медиите, състоянието на околната среда и мълчанието на международната общност относно ходовете на Прищина и усложняването на ситуацията в региона. Самият Вучич обяви днес, че това са въпроси от ключово значение, които ще обсъди с руския президент, когото, както каза, ще информира за всичко, което се случва в преговорите за Косово, както и за цялата ситуация в Западните Балкани.

„Ще мога да чуя от Путин как той вижда ситуацията в Европа, Азия и в света и как ние като малка страна можем да намерим най-добрата позиция в един бурен свят и защита на нашите интереси“, каза Вучич.

Кремъл също вижда тези въпроси като централни в разговора между двамата лидери. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин ще разговаря с Вучич в Сочи за "сътрудничество между двете страни от взаимна изгода", както, както той оцени, това ще бъдат "много важни разговори със съюзника и приятеля на Русия".

Вучич обяви, че след разговорите с Путин ще може да информира сръбската общественост за всички нови споразумения в областта на икономиката и в други области.

От своя страна руският президент каза, че Москва и Белград ще намерят приемливо решение за условията на новото споразумение за доставка на газ, съобщи ТАСС.

„Мисля, че ще се договорим. Ще намерим такова решение, което ще бъде приемливо за нашите сръбски партньори“, каза Путин в началото на срещата със сръбския президент.

В момента споразумението между "Сърбиягаз" и руския "Газпром" е в сила, но изтича в края на тази година, в момент, който е особено проблематичен поради големите турбуленции на енергийния пазар. Цената на 1000 кубически метра газ вече надхвърля 1000 долара на борсата, докато Сърбия плаща 270 долара за същото количество според действащия договор - в пъти по-малко.

Путин добави, че се очаква сръбският премиер Ана Бърнабич да посети Русия през декември.

Президентът на Сърбия посочи още, че отношенията между Сърбия и Русия са на най-високо ниво в цялата си история.

„Както знаете, ние сме стратегически партньори и Сърбия смята това за привилегия", каза Вучич.

Той също така подчерта, че сътрудничеството между двете страни във военно-техническата сфера също е на най-високо ниво и че официален Белград се надява на нови споразумения, пише "Новости".

„Да, нашето военно-техническо сътрудничество е на най-високо ниво. Благодарни сме за красивите подаръци, които получихме. Мисля, че ще имаме нови споразумения в различни сфери“, каза Вучич.

Говорейки за търговията, Путин каза, че до края на 2021 г. Москва и Белград не само ще преодолеят спада, причинен от пандемията, но и ще увеличат обема на взаимния обмен, информира РТС.

„Ако през 2020 г., годината на пандемията, имахме спад в търговията, то тази година растежът вече е над 20 процента само за деветте месеца на тази година. Това означава, че не само ще преодолеем рецесията от 2020 г., но ще също така да увеличи обема на търговията“, каза руският президент.

Той посочи развитието на сътрудничеството във военната сфера, като припомни, че двете страни редовно провеждат учения, развиват взаимодействие между държавните структури, министерствата на отбраната и Генералния щаб. Според оценката на Путин, „тоест несъмнено в полза и на двете страни“.

По-рано Вучич неведнъж е хвалил руското оборудване. То се предоставя на Сърбия като част от военно-техническата помощ. Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2МС. Вучич заяви също така, че първата партида противотанкови управляеми ракети "Корнет" ще пристигне в Сърбия от Русия до края на годината и че се очаква да бъде закупена подобрената руска система за противовъздушна отбрана "Панцир-С1М". От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия прехвърли на Сърбия като военна и техническа помощ четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 BRDM-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и пускови установки за зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1".

"Искам да изразя благодарността си за вашето лично внимание към развитието на руско-сръбските отношения", каза Путин и изрази надежда, че избирателите ще подкрепят сръбския президент на предстоящите избори, съобщава „Данас“.

Президентът на Сърбия изказа и съболезнования на руския президент заради фаталния инцидент във въглищната мина в руския регион Кузбас, при която загинаха най-малко 11 души.

Според съобщенията Путин и Вучич предстои да обсъдят и решаването на косовския въпрос, ситуацията в региона и света, руско-сръбското стратегическо партньорство в политическата, търговска, икономическа, културна и хуманитарна сфера.

Сръбският лидер също така благодари на Путин за подкрепата на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

"Както знаете, станахме свидетели на увеличаване на провокациите и напрежението в нашия регион, особено в Косово и Метохия, благодаря ви отново за подкрепата на международните организации", каза той.

Руският президент Владимир Путин увери, че Москва последователно е подкрепяла позицията на Белград по въпроса за Косово.

"Що се отнася до нашите усилия и съвместни стъпки на международната арена, включително и по отношение на уреждането на въпроса с Косово, знаете, че нашата позиция е принципна и не зависи от настоящата политическа конюнктура", обърна се руският държавен глава към сръбския си колега Александър Вучич по време на разговорите. "Подкрепяме вашата позиция по въпроса за Косово и се надявам, че ситуацията в крайна сметка ще се развие по начин, който ще отговаря на интересите на всички хора, които живеят в региона", каза Путин. /БГНЕС