Русия пред портите на Северодонецк, руски паспорти в Южна Украйна, критики на Киев към НАТО

Русия вдигна възрастта за набор на нови войници, Кулеба разкритикува НАТО, Путин се срещна с ранени войници: Агенция БГНЕС обобщава най-важните събития от мойната в Украйна през изминалото денонощие:

- Жителите на окупирани градове получават руски паспорти -

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на руски паспорт за жителите на окупираните от Русия части на Южна Украйна. Ходът е насочен към хора в град Херсон, който първи падна от руските сили, и района на Запорожие, който е частично контролиран от Москва.

Москва заяви, че и двата региона могат да станат част от Русия.

Украйна разкритикува "паспортния план", който беше разработен през 2019 г. за части от Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, като „очевидно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Държавният департамент на САЩ смята, че планът е част от "опита на Русия да подчини народа на Украйна - да наложи волята си със сила".

- Путин се срещна с ранени войници -

Президентът Путин посети войници, ранени в Украйна, за първи път след инвазията.

Облечен в бяля медицинска престилка, той се ръкува с тях и каза на един мъж, че неговият син "ще се гордее с баща си".

След това на среща с правителствени служители Путин обяви ранените за „герои“, казвайки: „Това са хора, които рискуват здравето и живота си в името на хората и децата на Донбас, в името на Русия“.

Русия съобщи на 25 март, че 1351 войници са били убити и 3825 ранени в Украйна. Четири дни по-рано Украйна заяви, че Русия е загубила 28 850 войници.

- Руски сили пред портите на Северодонецк -

Боевете между руски и украински сили стигнаха до покрайнините на ключовия източен град Северодонецк, съобщи областният управител.

„Руските войски са напреднали достатъчно, че вече могат да стрелят с минохвъргачки“ по града, допълни губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в изявление в социалните медии.

Северодонецк, който преди войната имаше население от около 100 000 души, е подложен на безмилостен руски обстрел от седмици.

Това е една от ключовите цели в офанзивата на Русия в индустриалния Донбас, който се състои от Донецк и Луганск.

Във видео по-късно в сряда губернаторът каза, че Русия сега контролира "около 95 процента" от Луганска област.

- Зеленски взриви западното разединение -

Украинският президент Владимир Зеленски критикува Запада за липсата на единство във войната по време на обръщение чрез видеовръзка към събитие, проведено в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Той поднови призивите за тежки оръжия от чуждестранните си партньори, заявявайки, че вече предоставените милиарди долари не са достатъчни, за да помогнат силите на Украйна.

- И Кулеба разкритикува НАТО -

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че "буквално не прави нищо" пред лицето на руската инвазия, като същевременно похвали ЕС за неговите "революционни" решения да подкрепи Киев.

"НАТО като алианс, като институция е напълно изолиран и не прави буквално нищо. Съжалявам, че го казвам", казва Кулеба пред Световния икономически форум.

- Русия вдигна възрастта за прием в армията -

Руският парламент прие закон за премахване на горната възрастова граница за хората, които се присъединяват към армията. Експертите разтълкуваха това като знак, че Москва търси да назначи повече военни за инвазията си в Украйна.

Според действащото законодателство само руснаци на възраст от 18 до 40 години и чужди граждани на възраст от 18 до 30 години имат право да подпишат договор за военна служба.

- Одобрено поглъщането на ФК Челси -

Правителството на Обединеното кралство одобри предложеното поглъщане на футболния клуб Челси на Роман Абрамович.

Абрамович пусна Челси на пазара в началото на март.

Консорциум, воден от Тод Боели, съсобственик на бейзболния Лос Анджелис Доджърс, се съгласи да купи клуба за рекордните 5,3 милиарда долара. Висшата лига също одобри сделката./БГНЕС