Русия прекрати сделката за износ на зърно от Украйна

Русия преустанови участието си в сделката за износ на зърно в Черно море с посредничеството на ООН. С това беше нанесен удар върху опитите за облекчаване на световната продоволствена криза, предаде агенция Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е атакувала Черноморския флот близо до Севастопол на анексирания Кримски полуостров с 16 дрона в ранните часове на събота и че "специалисти" от британския флот са помогнали за координирането на "терористичната" атака.

Русия заяви, че е отблъснала нападението, като са нанесени само леки щети на един миночистач, но че корабите, които са били обект на нападението, са участвали в осигуряването на коридора за зърно от украинските черноморски пристанища.

"Руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Русия заяви, че стъпката, която ще прекъсне украинския износ на зърно от ключовите за нея черноморски пристанища, е предприета поради атаките с дронове и участието на британски специалисти.

Началникът на щаба на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия, че измисля "фиктивни терористични атаки срещу собствените си съоръжения", а външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че Москва използва "фалшив претекст", за да потопи сделката.

"Призовавам всички държави да изискат от Русия да спре "игрите на глада" и да се върне към задълженията си", заяви Кулеба.

Сключената с посредничеството на ООН сделка е от решаващо значение за пазарите на храни: тя позволява износа на зърно от Украйна, един от най-големите износители на зърно в света.

"Игрите на глада"

Откакто Русия и Украйна подписаха подкрепената от ООН Черноморска зърнена инициатива в Турция на 22 юли, от Украйна бяха изнесени над 9 милиона тона царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя.

Русия многократно заяви, че има сериозни проблеми с нея. Според западни представители всеки украински износ помага за облекчаване на продоволствената криза.

Русия скоро ще уведоми официално генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за спирането на сделката за украинското черноморско зърно, заяви заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Организацията на обединените нации е в контакт с руските власти относно ситуацията, заяви говорител на ООН.

Ръководителят на службата на ООН за помощ Мартин Грифитс заяви едва в сряда, че е "относително оптимистично настроен", че сделката ще бъде удължена след средата на ноември.

"Въпреки че цените на западните пазари бяха намалени, Русия не спечели нищо от това споразумение", заяви Туран Огуз, турски анализатор в областта на отбраната. "Мисля, че основната причина за оттеглянето на Русия е безразличието на Запада към нея."

Само 24 часа преди Русия да преустанови участието си в сделката, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните да подновят пакта.

"Подчертаваме, че е спешно да се направи това, за да се допринесе за продоволствената сигурност в целия свят и да се смекчат страданията, които тази глобална криза на разходите за живот причинява на милиарди хора", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Дюжарик заяви, че "правителства, корабни компании, търговци на зърно и торове и земеделски производители от цял свят" търсят яснота относно бъдещето на сделката.

След нападенията срещу руския флот "руската страна не може да гарантира безопасността на гражданските сухотоварни кораби, участващи в "Черноморската инициатива", затова от днес преустановява нейното изпълнение за неопределен период от време", съобщи руското външно министерство.

Руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев заяви по-рано, че Русия е готова да достави безплатно до 500 000 тона зърно на бедните страни през следващите четири месеца с помощта на Турция и да замени доставките на украинско зърно.

"Като се има предвид тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замени украинското зърно и да достави доставки на достъпни цени на всички заинтересовани страни", каза той. /БГНЕС