Русия пусна в употреба първата ваксина срещу COVID-19 за животни „Карнивак-Ков“

Федералният център за здраве на животните (FGBI ARRIAH), подчинен на „Роселхознадзор“, подготвя досие за регистрация в чужбина на руската ваксина „Карнивак-Ков“ срещу COVID-19 за животни, съобщи пред репортери съветникът на ръководителя на „Роселхознадзор“ Юлия Мелано.

Руската ваксина „Карнивак-Ков“ е първото регистрирано в света лекарство срещу COVID-19 за животни. В момента периодът на запазване на имунитета след ваксинацията се оценява на шест месеца. Мелано заяви в петък, че ARRIAH е пуснал първата партида от 17 000 дози от ваксината.

„Досието за регистрация на лекарството в чужбина, по-специално в ЕС, е в процес на подготовка и ще бъде използвано своевременно за процеса на регистрация“, добави съветникът на ръководителя на отдела.

Мелано посочи също, че компании от Германия, Гърция, Полша, Австрия, Казахстан, Таджикистан, Малайзия, Тайланд, Южна Корея, Ливан, Иран и Аржентина са проявили интерес към ваксината.

"Около 20 организации са готови за преговори за обсъждане на регистрацията и доставката на лекарството в техните страни", каза тя. /БГНЕС, РИА Новости