Русия разполага допълнителни ракетни системи на Курилските острови

На Парамушир, един от Курилските острови в северната част на Тихия океан, е разположено подразделение на нейните ракетни системи за брегова отбрана "Бастион", съобщи руското министерство на отбраната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана в обширните далекоизточни региони. То се провежда в отговор на това, което той нарича усилия на САЩ за "сдържане" на Русия и Китай.

Шойгу говори пред висшия команден състав на руската армия ден след като президентът Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин затвърдиха партньорството си "без граници" на разговори в Кремъл със споразумения за задълбочаване на енергийното и военното сътрудничество.

"За да сдържат Русия и Китай, Съединените щати значително увеличават военното си присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион, укрепват политическите и военните си връзки със своите съюзници, като продължават да създават нова американска архитектура за сигурност в този регион", заяви Шойгу във видеозапис на обръщението си, публикуван от руското министерство на отбраната.

Той декларира, че системата "Бастион" ще укрепи руската сигурност около Курилската островна верига.

Япония, която е близък съюзник на САЩ, претендира за четирите южни Курилски острова, които са завзети от съветските сили в края на Втората световна война, но не и за Парамушир, един от острови в северната част.

Проблемът все още пречи на Москва и Токио да подпишат мирен договор, който официално да сложи край на военните действия.

Модернизация

През последната година руските въоръжени сили в източната част на страната са получили около 400 единици модерно военно оборудване, включително изтребители СУ-57 и зенитно-ракетни системи, според Шойгу.

"Военният потенциал на източния военен окръг значително се увеличи", увери той.

Според изявлението модернизацията на системата за противовъздушна отбрана на Москва ще бъде завършена през тази година. Руски официални лица обвиняват Киев за поредица от нападения с безпилотни самолети дълбоко в руската територия от началото на военната кампания.

По отношение на войната в Украйна Шойгу твърди, че руските въздушно-космически сили досега са унищожили над 20 000 украински военни обекта от началото на това, което Москва нарича своя "специална военна операция". /БГНЕС

Москва / Русия