Русия с остър протест срещу обвинението на Чехия

Русия изрази решителен протест пред властите в Чехия във връзка с решението за експулсирането на 18 служители от посолството си в Прага и ще предприеме ответни мерки.

Мария Захарова, говорител на МВнР на РФ

В разпространеното днес изявление на руското външно министерство се казва, че „ще бъдат предприети мерки, които ще накарат авторите на тази провокация да осъзнаят изцяло отговорността за разрушаването на основите на нормалното развитие на отношенията” между двете държави.

Според Москва, обвиненията за участие на руски граждани във взривяването на склада за боеприпаси в Чехия звучат абсурдно.

Подчертава се, че властите в Чехия са взели „безпрецедентно решение за експулсирането на 18 служители на руското посолство заради голословен и измислен предлог за участие на руските специални служби във взрива на военните складове във Врбетице през 2014 г.”.

„Това е още по-абсурдно, тъй като по-рано чешкото ръководство обвини за експлозиите фирмите, които са притежавали тези складове”, се казва в позицията на руското министерство.

В изявлението на чешките власти относно участието на руските специални служби във взривяването Москва вижда следите на Вашингтон

„Този враждебен акт стана продължение на серията антируски акции, предприети от Чехия през последните години. Няма как да не се забележи американската следа. В стремежа си да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия, чешките власти дори изпревариха в тази посока своите презокеански господари”, се казва в изявлението на руското Министерство на външните работи. /БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия