Русия с печалба 98 млрд. долара от износ на горива през 100-те дни на войната

През първите 100 дни от войната в Украйна Русия е спечелила 93 млрд. евро (98 млрд. долара) от износ на изкопаеми горива, като по-голямата част от тях са доставени в Европейския съюз, според публикувано изследване.

Докладът на независимия, базиран във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) идва в момент, когато Киев призовава Запада да прекрати цялата търговия с Русия с надеждата да прекъсне финансовия спасителен пояс на Кремъл.

По-рано този месец ЕС се съгласи да спре вноса на руски петрол, от който континентът е силно зависим. Въпреки че блокът има за цел да намали доставките на газ с две трети през тази година, ембаргото засега не е на дневен ред.

Според доклада ЕС е поел 61% от износа на изкопаеми горива от Русия през първите 100 дни на войната, на стойност около 57 млрд. евро (60 млрд. долара). Най-големите вносители са били Китай с 12,6 млрд. евро, Германия (12,1 млрд. евро) и Италия (7,8 млрд. евро).

Приходите на Русия от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол (46 млрд. евро), следван от тръбопроводен газ, петролни продукти, втечнен природен газ (LNG) и въглища.

Дори когато износът на Русия рязко спадна през май, тъй като държавите и компаниите избягваха доставките ѝ заради инвазията в Украйна, глобалното покачване на цените на изкопаемите горива продължи да пълни хазната на Кремъл, като приходите от износ достигнаха рекордни стойности. Средните експортни цени на Русия са били с около 60% по-високи от тези през миналата година, според CREA.

Някои държави, включително Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Франция, са увеличили покупките си от Москва, се казва още в доклада.

"Докато ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция е увеличила вноса си, превръщайки се в най-големия купувач на втечнен природен газ в света", заяви анализаторът на CREA Лаури Миливирта. Тъй като по-голямата част от тези покупки са спот покупки, а не дългосрочни договори, решението Франция да реши да използва руска енергия след нахлуването на Москва в Украйна е напълно съзнателно, допълва Миливирта. Той призова за налагане на ембарго върху руските изкопаеми горива, за да се "съгласуват действията с думите". /БГНЕС, АФП