Русия се надява талибаните да се справят с Ислямска държава

Русия заяви в четвъртък, че очаква талибаните да се справят с групировката "Ислямска държава" в Афганистан без външна подкрепа, преди разговорите в Москва следващата седмица.

Коментарите дойдоха, след като в сряда президентът Владимир Путин предупреди за навлизане в Афганистан на калени в битки екстремисти от Ирак и Сирия, свързани с ИД.

Талибаните, които поеха контрола над Кабул от прозападното правителство в средата на август, търсят международно признание, както и помощ, за да избегнат хуманитарна катастрофа.

Твърдолинейният ислямистки режим е изправен пред заплахата от филиала на групировката ИД, наречен "Ислямска държава в Корасан" (ИД-К) - ожесточен съперник, който организира смъртоносни нападения.

Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство.

"Обезпокоени сме от продължаващата дейност на терористичната групировка (Ислямска държава)" в Афганистан, заяви пред репортери говорителката на външното министерство Мария Захарова.

"Очакваме, че думите на новите власти в Кабул за способността им да се справят (с ИД) сами, без външна подкрепа, ще бъдат приложени на практика."

Захарова заяви, че Русия очаква делегация на талибаните - забранени в страната като терористична групировка - да пристигне в Москва следващата седмица за преговори за Афганистан.

Срещата ще се съсредоточи върху консолидирането на международната помощ за Афганистан, за да се "предотврати хуманитарна криза" , добави Захарова.

През последните години Кремъл се обърна към талибаните и няколко пъти прие техни представители в Москва.

Но макар Москва да е предпазлив оптимист по отношение на новото талибанско ръководство в Кабул, Кремъл се опасява от пренасяне на нестабилността в Централна Азия, където има военни бази.

Путин също така многократно е предупреждавал за членове на екстремистки групи, които се възползват от политическите сътресения в Афганистан, за да преминат в съседните бивши съветски държави като бежанци.

В сряда той предупреди, че "терористите" могат дори да се опитат да "разширят директно" дейността си в съседните държави./БГНЕС