Русия ще бъде във фокуса на форума на НАТО

Високопоставени американски служители информираха медиите върху какви теми и проблеми ще бъдат фокусирани срещата на НАТО на върха и срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин на 16 юни в Женева.

Русия ще бъде в центъра на вниманието на предстоящата среща на върха на НАТО на 14 юни, съобщи Аманда Слоат, старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност, говорейки по време на видеоконференция в Центъра за нова американска сигурност. "Президентът на САЩ Джо Байдън ще потвърди нашата твърда ангажираност с Алианса и член пети за колективната отбрана. Срещата ще позволи да се обсъди какво трябва да се направи, за да се отговори на съществуващите и новите предизвикателства. Русия очевидно ще бъде фокусът на тези дискусии. НАТО ще потвърди нашата основна мисия за възпиране и отбрана", посочи тя

Сред другите предизвикателства представителката на Белия дом назова Китай. „Лидерите ще обсъдят необходимостта да се отговори на стратегическо предизвикателство от страна на Пекин за нашата колективна сигурност. Киберсигурността набира все по-голямо внимание сред членовете на НАТО в контекста на засилването на политико-военните и техническите усилия на Алианса за противодействие срещу киберзаплахите", поясни тя.

САЩ смятат, че в отношенията с Русия няма заместител на контактите между президентите на двете страни, заяви на същата видеоконференция Ерик Грийн, старши директор за Русия и Централна Азия на Съвета за национална сигурност на Белия дом."Нашата цел е да възстановим предсказуемостта и стабилността в отношенията. Ние смятаме, че няма заместител за контакт между лидерите (на двете страни), особено в такива трудни отношения като тези. И ние смятаме, че трябва да имаме много ясни канали на комуникацията, като се започне от президентското ниво. И ние трябва да се опитаме да разберем каква е позицията на Москва", посочи Грийн. Според него американско-руската среща на върха „е ярък пример“ за политиката на сегашните американски власти, която цели „установяване на лидерска роля чрез дипломация“. „Администрацията е готова да си сътрудничи, когато е в наши интереси. Двете ни държави имат най-големите ядрени арсенали на планетата. И ние носим дълбока отговорност в това отношение", подчерта той.

Като пример за двустранно сътрудничество Грийн посочи петгодишното удължаване през февруари на договора по мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ, СТАРТ-3).

В същото време старши директорът заяви, че Вашингтон наскоро „демонстрира, че може и ще реагира на злонамерени действия от страна на Русия“. Като пример той посочи редица антируски санкции, наложени заради ситуацията около Алексей Навални, предполагаемата намеса на Москва в изборите и мащабна кибератака. Грийн добави, че САЩ в отношенията с Русия "ясно ще защитават своите основни ценности".

Грийн очерта и темите на срещата Байдън-Путин: "Ще обсъдим и ограниченията, които Русия е наложила върху нашата дипломатическа мисия. Теми като Иран, Северна Корея, Сирия, Афганистан, Арктика и изменението на климата също ще бъдат на дневен ред. Президентът също ще потвърди нашите ангажираност към суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще говорим за Беларус и необходимостта от спазване на стандартите за гражданска авиация, които, както виждаме, бяха грубо нарушени през последните седмици “, каза Грийн.

Президентът Джо Байдън възнамерява да повдигне на преговорите с Владимир Путин въпроса за бъдещите договорености по контрола на оръжията, заяви още Ерик Грийн. "Една от областите, в които имаме общи точки, е стратегическата стабилност", каза Грийн и добави, че удължаването на 5-годишния руско-американски договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ, СТАРТ) 3) вървеше гладко".

"Сега навлизаме в нова фаза и първата стъпка в тази посока е да се започне диалог на високо ниво по ключови въпроси, свързани със сигурността. Това предполага редица цели, включително споделяне на вижданията за заплахи, обсъждане на възможностите за намаляване на риска и проучване на възможностите за бъдещи споразумения за контрол на оръжията ", подчерта той. "Когато говорим за стратегическа стабилност, на дневен ред ще бъде и киберсигурността", добави Грийн. Той подчерта, че "атаките наскоро с вируси изнудвачи са напомняне" за заблудите и рисковете, свързани с киберпространството.

Освен това, продължи Грийн, Байдън възнамерява да обсъди с Путин и съдбата на американците Пол Уилън и Тревър Рийд, осъдени в Русия. "Първото задължение на президента е да защитава американските граждани, а руското правителство незаконно задържа някои от нашите граждани. Следователно ние ще защитаваме техните интереси", аргументира се той. „Мисля, че в първите дни на администрацията и по време на телефонните разговори между президента Байдън и президента Путин, ние се опитахме ясно да дефинираме целите си, намеренията си, а срещата на върха дава още една възможност за засилване на интереса ни към предвидимостта и стабилността на тези отношения", обобщи Грийн.

САЩ трябва да работят с Русия по "ключовите предизвикателства в света", независимо дали Вашингтон харесва или не, настоя още Ерик Грийн. "Русия, заедно със САЩ, все още притежава най-големия ядрен арсенал на планетата. Русия все още е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че независимо дали ни харесва или не, трябва да работим с Русия по определени ключови предизвикателства в света “, подчерта старши директорът. Като въпроси, по които САЩ ще трябва да си сътрудничат с Русия, Грийн посочи Сирия, Афганистан, Иран.

В същото време говорителят на Белия дом аргументира, че САЩ не виждат големи възможности на настоящия етап за установяване на конструктивно взаимодействие с Русия. "Въпреки това, ние не си правим илюзии за това, което се случва вътре в Русия. И не виждаме големи възможности за реално конструктивно взаимодействие в много области, в които можеше да има съвсем различен тон преди няколко години", каза Грийн. Според него настоящата американска администрация на Джо Байдън не се стреми да рестартира връзките между Москва и Вашингтон, нито пък да ескалира допълнително напрежението в тях. "От самото начало казахме, че не се интересуваме от рестартиране. Но също така не искаме ескалация с Русия", заяви Грийн. /ТАСС