Русия ще прави "православен Ватикан"

Сергиев Посад може да се превърне в "православен Ватикан" за сумата от 140 млрд. рубли. Руската православна църква е помолила президента Владимир Путин да подкрепи концепцията за превръщането на града в столица на православието, пише либералният вестник „Ведомости“.

Консултантското бюро „Стрелка“ по поръчка на държавната компания Дом.РФ е подготвило стратегия за развитие на Сергиев Посад – градче в Подмосковието с население от около 100 000 души. Там е разположена една от главните православни светини – Троицко-Сергиевата лавра.

Мащабните планове за преобразованието на града са описани в документ с размерите на книга – цели 300 страници. В тях се говори за изграждането на нова транспортна инфраструктура, строителството на медицински центрове и нови музеи. Градските власти оценяват стойността на проекта на 120-140 милиарда рубли. За сравнение: за цялата програма за благоустройството на руските градове за 2 години от федералния бюджет са отпуснати 50 милиарда рубли.

„Да са разсъждава за перспективите за развитие на Сергиев Посад и да не се попита светейшия патриарх е неправилно“. Това е написал под снимка качена преди време в Инстаграм депутатът от Държавната Дума и бивш кмет на града Сергей Пахомов. На снимката той се среща с патриарх Кирил. „Идеята за развитието на историческата част на Сергиев Посад като духовен, културен и туристически център е подкрепена от патриарха“, припомня си днес Пахомов.

През април 2018 г. на заседание на попечителския съвет на Троицко-Сергиева лавра Пахомов е представил концепцията за развитие на града. След което РПЦ се е обърнала към президента Владимир Путин с молба да разгледа и подкрепи концепцията за превръщане на града в столица на православието, заяви източник от правителството. Тази информация е потвърдена и от представител на РПЦ.

През януари 2019 г. с указ на правителството е създадена работна група за развитието на Сергиев Посад. В момента тази група описва обектите, които трябва да бъдат ремонтирани и възстановени, съобщи представител на министерството на икономическото развитие. Стратегията и останалите документи, които са изготвени от „Стрелка“, струват 300 милиона рубли. Проектът предвижда пълно преустройство на центъра на града и разделянето му на две части: духовна и административна. Центровете на световната религия днес функционират по отворен модел, пишат авторите на концепцията, без да се противопоставя духовния център на светската част на града. Като примери се дават Ватикана, Йерусалим и Мека.

„В момента Троицко-Сергиевата лавра е заобиколена от наследството на съветския период...Това трябва да се промени“, сподели протойерей Леонид Калинин, коментирайки необходимостта от реконструкция на града.

Новият културен център ще включва музей на православното изкуство, младежки православен и културен център, патриаршеска богословска библиотека, конгресен център, хотел, висш църковен съд, корпус от синодални административни сгради, патриаршески дом за приеми, представителства на автокефалните църкви, център за православни медии и др. „Постепенно трябва да разтоварим манастира от туристи, които да бъдат пренасочени към новите музеи и др.“, заяви протойерей Леонид. През 2018 г. градът е посетен от 2 милиона туристи. Свещенослужителят смята, че след скъсването на отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия заради признаването на автокефалността на украинската църква Русия се е превърнала в „главния форпост на православието в света“, пише „Ведомости“. /БГНЕС