Русия ще вземе ответни мерки след изгонването на дипломат от България

Русия ще вземе ответни мерки след изгонването на дипломат от България. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, ние ще обсъдим ответни мерки, както това е прието в дипломатическата практика", каза той.

По-рано българското външно министерство обяви руски дипломат за персона нон грата. Той беше обвинен в шпионска дейност.

Българското външно министерство извика по-рано днес руския посланик у нас Н.Пр. Анатолий Макаров и му връчи нота. В нея се настоява руският дипломат, който е обвинен в шпионаж, да напусне страната в рамките на 24 часа.

От руското посолство потвърдиха, че са получили нотата и заявиха, че дипломатът ще напусне страната ни в посочения срок.

От посолството на САЩ приветстваха действията на нашата страна. Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Това се казва в позиция на американското посолство в София, предаде репортер на БГНЕС. „Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще“, се казва още в позицията. /БГНЕС