Русия спря петрола за Полша

Полската енергийна група PKN Orlen обяви, че Русия е спряла да доставя на групата петрол през тръбопровода Дружба, което засяга около 10% от нуждите на Orlen.


Даниел Обайтек, президент на група PKN Orlen

„Доставките през тръбопровода „Дружба“ към Полша бяха спрени от руската страна“, се казва в изявление на полската компания за АФП.

Orlen увери, че този ход няма да повлияе на доставките за полски клиенти и че всички доставки на петрол сега ще идват по море. Досега PKN Orlen внасяше около 10 процента от нуждите си от петрол през тръбопровода от Русия, а останалата част от други страни по морски маршрути.

Спирането стана ден, след като ЕС се споразумя за нов кръг от санкции заради войната на Русия в Украйна. Полша заяви по-рано този месец, че все още купува 10 процента от петролните си доставки от Русия, въпреки настояването си за по-строги санкции срещу руския петрол. Миналата година Полша обяви, че има "радикален план" да спре целия внос на руски петрол до края на 2022 г.

Но заместник-министърът на държавните активи Мачей Малески каза пред парламента, че Полша все още има валиден договор с руската компания Танефт. Това означава, че Полша все още купува 200 000 тона петрол от Русия всеки месец. Според Малецки, държавната компания Orlen „твърдо е заявила, че ще спре да купува руски петрол веднага щом бъде въведено ембарго от ЕС“. Малецки каза, че настоящият договор с Татнефт не може да бъде прекратен, тъй като това би принудило Варшава да плати компенсационни такси на руската фирма.

През последните години Полша до голяма степен диверсифицира доставките си на петрол и газ и според Малецки сделката с Татнефт е "единственият" енергиен договор с Русия.

Мрежата от тръбопроводи „Дружба“ стартира през 60-те години на миналия век, изпомпвайки нефт от Урал към Европа през северен клон през Полша и южен клон през Украйна. /БГНЕС