Русия взриви цистерна с азотна киселина в Северодонецк, Дания без газ от днес, пристанище Мариупол възобнови дейността си

Представяме ви последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Руснаците превзеха "по-голямата част" от ключов източен град -

Руските сили поемат контрола над по-голямата част от източния украински град Северодонецк, съобщава областният управител.

"За съжаление, днес руските войски контролират по-голямата част от града", казва губернаторът на Луганск Сергий Гайдай във видеоклип.

Индустриалният град е от ключово значение за целта на Русия да завладее региона на Донбас, където Москва е преместила по-голямата част от огневата си мощ, след като не успя да превземе Киев.

- Руски удар по цистерна с азотна киселина -

Гайдай казва също, че руските сили са ударили цистерна с азотна киселина в химическия завод в Северодонецк, и призовава жителите да останат в убежища.

"За руските военни, за руските командири, за руските войници всяка лудост е абсолютно приемлива", казва украинският президент Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение в Telegram.

- ЕС се споразумя за забрана на 90% от руския петрол -

Лидерите на ЕС се споразумяха да забранят вноса на повечето руски петрол, след като постигнаха споразумение с Унгария, което ѝ позволява да продължи да получава руски суров петрол.

Сделката забранява вноса на петрол, доставян с танкери, но изключва доставките по тръбопроводи - ключово искане на Унгария, която няма излаз на море и чийто лидер Виктор Орбан предупреди, че пълната петролна блокада ще бъде "атомна бомба" за икономиката на страната му.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че споразумението ще намали около 90 % от вноса на руски петрол в ЕС до края на годината.

- Газпром намалява доставките на газ -

Датската енергийна компания Orsted съобщи, че руският газов гигант Газпром Експорт ще прекрати доставките за Дания на 1 юни, след като датската компания е отказала да плаща в рубли.

Холандската енергийна компания GasTerra заявява, че Газпром е спрял доставките си на газ по същата причина.

Финландия, България и Полша вече са с прекъснати доставките на газ.

- "Хиляди" предполагаеми военни престъпления в Донбас -

Украйна разследва няколко хиляди случая на предполагаеми военни престъпления в региона на Донбас, съобщава главният прокурор на Киев.

На посещение в Хага главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заявява, че след нахлуването на Русия на 24 февруари в цялата страна са докладвани около 15 000 случая на предполагаеми военни престъпления.

- Пристанище Мариупол възобновява дейността си -

Товарен кораб, пътуващ за Русия, е напуснал окупирания Мариупол, по-малко от две седмици след като последните украински защитници на стратегическия пристанищен град се предадоха, съобщават новите управници на града.

Десетки контейнеровози са блокирани в украинските пристанища от руски кораби. Русия води преговори с Турция за създаване на сигурен коридор за корабните компании.

Отделно френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и германският канцлер Олаф Шолц са призовали Владимир Путин да прекрати руската блокада на голямото украинско черноморско пристанище Одеса съгласно условията на резолюция на ООН.

- "Банковите санкции вредят на Африка -

Председателят на Африканския съюз Маки Сал предупреждава лидерите на ЕС, че решението им да изключат руските банки от системата SWIFT рискува да навреди на хранителните доставки в Африка, като затрудни вноса на руско зърно.

В понеделник ЕС забрани на най-голямата руска банка Сбербанк да участва в системата SWIFT като част от шестия кръг санкции срещу руската икономика.

Това затруднява получаването и извършването на международни плащания, но Сбербанк твърди, че работи "нормално".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че от Запада и Киев зависи разрешаването на разрастващата се световна продоволствена криза./БГНЕС, АФП, Би Би Си