Русия започна с успех защитата на титлата на АТП Къп

Данийл Медведев загуби изненадващо в откриващия си мач на отборния турнир АТП Къп от французина Юго Умбер, но въпреки това Русия започна с успех защитата на титлата си в надпреварата.

Шампионът на Ю Ес Оупън води руски тим в Сидни, който е раздиран от проблеми с Ковид и контузии. Световният номер 2, който спечели четири титли през 2021, бе изненадан от 35-и в ранглистата Умбер, отстъпвайки със 7-6 (5), 5-7, 6-7 (2) в жестока битка, продължила близо три часа. „Беше много трудно днес, но съм много щастлив. Имах някои възможности в първия сет и просто се опитах да остана спокоен и фокусиран върху това, което трябваше да правя на корта – получи се страхотен мач“, каза французинът.

Данийл Медведев.

При отсъствието на петата ракета на света Андрей Рубльов заради Ковид, Роман Сафиулин попадна като втори тенисист на „Сборная“ за съревнованието. И намиращият се на 167-о място в света не разочарова, като спаси 15 от 19 точки за пробив, за да обърне Артур Риндернех с 2-6, 7-5, 6-3. Стигна се до решителен сблъсък на двойки, в който руснаците победиха влезлия като резерва в турнира на мястото на Австрия тим на Франция. Тандемът Медведев и Сафиулин се справи с опитната двойка на „петлите“ Фабрис Мартен и Едуар Роже-Васлен с 6-4, 6-4. Така, Русия тръгна с успех в тежката си група В, в която са още отборите на Австралия и вицешампиона от миналата година Италия. „Скуадрата“ поведе с 1-0 победи след успеха на Яник Синер над Макс Пърсел с 6-1, 6-3. По-късно започва срещата на Матео Беретини с Алекс Де Минор.

В група С, САЩ спечели срещу Канада с 3-0 победи, след като Джон Иснър се справи категорично с Брейдън Шнур с 6-1, 6-3, който замени 14-ия в света Денис Шаповалов, оттеглил се поради умора. 22-годишният тенисист все още изпитва затруднения след положителния си тест за Ковид при пристигането в Сидни. Впоследствие Тейлър Фриц надви 11-ия в света Феликс Оже-Алиасим след обрат с 6-7 (8), 6-4, 6-4, а Иснър и Фриц спечелиха на двойки срещу Оже-Алиасим и Шаповалов с 6-4, 6-4. В другия мач от групата, един срещу друг излизат Германия и Великобритания, като британците поведоха с 1-0 след успеха на Дан Еванс над Ян-Ленард Щруф с 6-1, 6-2. По-късно стартира срещата на Александър Зверев с Камерън Нори.

Джон Иснър (л) и Тейлър Фриц (д).

В група А, шампионите от 2020 Сърбия стигнаха до успеха над Норвегия с 2-1 победи. В отсъствието на световния номер 1 Новак Джокович, Филип Краинович даде аванс на „плавите“ след успех над Виктор Дурашович, преди Душан Лайович да отстъпи на Каспер Рууд. На двойки тандемът Никола Чачич и Краинович надви Дурашович/Рууд със 7-6 (3), 6-3. В група D, Полша победи Гърция с 2-1, след като спечели първо мачовете си на сингъл чрез Камил Майрчак и Хуберт Хуркач, преди Хуркач в тандем с Ян Желински да загубят от Стефанос Циципас/Михаил Перволаракис с 4-6, 7-5, 8-10. /БГНЕС