Русия започва да доставя С-400 на Турция през юли

Русия ще започне да доставя своите системи за противоракетна отбрана С-400 в Турция през юли, съобщи ръководителят на руския държавен износител на оръжие Рособоронекспорт.

"Всичко вече беше обсъдено и съгласувано", каза Александър Михеев.

Михеев каза, че Русия също е готова да обсъди продажбите на изтребители в Турция.

"Ако турската страна се обърне към нас с искане за провеждане на консултации, ние ще бъдем готови да обсъдим [продажбите на военни самолети] заедно с [Обединената авиационна корпорация] ОАК въз основа на нашите възможности", добави той.

Напрежението между САЩ и Турция достигна върхова точка през последните месеци, тъй като Анкара ще започне да получава модерната руска ракетна система С-400, за която Вашингтон каза, че ще застраши ролята на Турция в програмата за изтребителя Ф-35 и може доведе до налагането на санкции на Анкара от Конгреса.

Американски официални лица предложиха Турция да закупи американските зенитни ракетни системи „Пейтриът“, а не С-400 от Москва, твърдейки, че руските въоръжения биха били несъвместими със системите на НАТО и ще изложат Ф-35 на възможен руски капан. Турция отговори, че отказът на САЩ да продава „Пейтриът“ я е принудил да търси други продавачи, добавяйки, че Русия предлага по-добра сделка, която включва трансфери на технологии.

Първите два самолета Ф-35 бяха доставени в Турция през юни 2018 г., а турски пилоти започнаха обучението си във военновъздушната база "Люк" в Аризона. Миналата седмица Турция получи още два самолета, въпреки протестите на американските сенатори. Понастоящем турските пилоти продължават обучението си, а самолетите ще бъдат разположени в авиобаза Малатя в Турция до ноември.

По-рано през април имаше информации, че Съединените щати са спрели доставката на оборудване, свързано с невидимите изтребители Ф-35 в Турция. Това маркира първата конкретна стъпка в САЩ за блокиране на доставката на самолети за натовския си съюзник в светлината на планираната от Анкара закупуване на руската система за противоракетна отбрана. /БГНЕС и Интерфакс