Русия започва гласуване за анексиране на украинските региони

Русия ще започне изпълнението на плана си за анексиране на около 15 % от украинската територия чрез референдуми в четири региона, които са контролирани от руските сили.

След близо седем месеца война и критично поражение на бойното поле в Североизточна Украйна по-рано този месец президентът Владимир Путин изрично подкрепи референдумите. Преди това контролираните от Русия региони се наредиха на опашка, за да поискат бързо гласуване за присъединяване към Русия.

Гласувания ще се проведат в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими непосредствено преди инвазията, и в инсталираните от Русия администрации в Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

Гласуването трябва да започне в петък и да приключи във вторник, а резултатите се очакват скоро след това.

След резултатите Русия официално ще анексира областите.

"Кремъл организира фиктивни референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна", заяви президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Украйна има същите права като всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна", заяви Байдън, който определи войната като част от глобалното противопоставяне между демокрацията и автокрацията.

Не е ясно как точно ще протичат гласуванията във военна зона, когато толкова много хора са били разселени. Русия контролира по-голямата част от Луганск и Херсон, около 80% от Запорожие и само 60% от Донецк. Сраженията продължават и в четирите региона. /БГНЕС