Русия беше отхвърлена от три органа на ООН

Русия не успя да влезе в три органа на ООН на проведените тази седмица избори. Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обясни това с войната на Русия в Украйна. Русия обаче успя да спечели места в други два органа "чрез акламация" (опростена процедура).


Според американски медии Русия е претърпяла "съкрушително поражение" от Румъния при гласуването за място в Комисията по положението на жените към Икономическия и социален съвет на ООН (ЕКОСОС). На уебсайта на Комисията обаче се посочва, че Русия запазва членството си до 2024 г. Руската федерация загуби от Естония за членство в Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ и от Армения и Чешката република за място в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателно правосъдие.

Русия беше избрана за член на Комисията за социално развитие с акламация. Това доведе до отказа на САЩ и Обединеното кралство да участват в Комисията. Руската федерация е член и на Междуправителствената работна група от експерти по международните счетоводни и отчетни стандарти./БГНЕС