Русия и Беларус няма да участват в хокейния шампионат през сезон 2024/2025 г.

Международната федерация по хокей на лед (IIHF) реши, че националните и клубните отбори на Русия и Беларус няма да участват в шампионата през сезон 2024/2025 г.


IIHF заяви, че "все още не е безопасно отборите да бъдат включени отново в състезанията на IIHF". Решението също така дисквалифицира отбора на Беларус от участие във финалния олимпийски квалификационен кръг през август 2024 г,. съобщи „Индипендънт“.

Люк Тардиф, президент на IIHF, по-рано заяви, че забраните са "въпрос на сигурност" както за хокейните фенове, така и за отборите.

Наскоро Международният олимпийски комитет обяви, че руските и беларуските спортисти ще бъдат допуснати до участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., ако се състезават като неутрални.

През май 2025 г. ще бъде взето решение дали руските и беларуските спортисти могат да участват в сезона 2025/2026 г. на IIHF, предшестващ Зимните олимпийски игри в Италия през 2026 г. Неотдавна Русия подаде жалба до Спортния арбитражен съд, най-висшата съдебна инстанция в световния спорт, за преразглеждане на олимпийската забрана./БГНЕС