Русия и Иран ще подпишат договор за военно-технологично сътрудничество

Русия и Иран се готвят да подпишат договор за по-нататъшно развитие на военно-технологичното сътрудничество, твърди в последния си доклад от 15 януари базираният в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ), съобщи „Киев Индепендънт“.


Според ИИВ Москва и Техеран ще се стремят да засилят двустранното военно и техническо сътрудничество чрез създаването на Голям междудържавен договор, тъй като Русия продължава да търси широкомащабно въоръжение и доставки, за да подхрани продължаващата си инвазия в Украйна.

В отделни телефонни разговори руският министър на отбраната Сергей Шойгу и неговият ирански колега министър Мохамед Реза Аштиани изтъкнаха плана си за развитие на "основните принципи на руско-иранските отношения". Докато руският външен министър Сергей Лавров е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан за спецификите на споразумението, включващо търговия, икономическо развитие, транспорт и логистика, според съобщение на руското Министерство на отбраната.

Подновяването на преговорите за междудържавен договор се случва в момент, когато се съобщава, че Русия планира да закупи балистични ракети с малък обсег от Иран. Въпреки че американски представители заявиха, че сделката не е завършена, официални лица предупредиха, че Русия може да получи ирански ракети през пролетта на 2024 г.

Не бяха предоставени допълнителни подробности относно спецификата на планирания Голям междудържавен договор и не беше определена времева рамка, в която официалното споразумение може да влезе в сила, съобщи ИИВ.

Иран продължава да служи като основен доставчик на оръжия за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Иран е предоставил на Русия хиляди безпилотни самолети камикадзе "Шахед", използвани при въздушните удари срещу Украйна, а също така е сключил сделки за закупуване на модерни руски самолети и хеликоптери.

Миналия месец Москва и Техеран подписаха и декларация за съвместна борба със западните санкции, наложени срещу двата режима заради ролята им във войната срещу Украйна.

Тъй като от началото на пълномащабната инвазия Русия е все по-изолирана и все повече изчерпва съществуващите си доставки на военно оборудване, тя се обръща към други международни „изгнаници“ като Северна Корея и Иран, за да попълни запасите си. /БГНЕС