Русия изстреля "рекордните" 75 дрона срещу Украйна

Украйна каза в събота, че е свалила 74 от 75 руски дрона за една нощ, това е най-голямата подобна атака от началото на инвазията.


Украинската армия каза, че Русия е изстреляла "рекорден брой" произведени в Иран безпилотни самолети „Шахед“, повечето от които са били насочени към Киев, причинявайки прекъсвания на електрозахранването, след като температурите паднаха под нулата. "Врагът пусна рекорден брой ударни безпилотни самолети срещу Украйна! Основното направление на атаката бе Киев", каза командващият ВВС на Украйна генерал Микола Олешчук. Военновъздушните сили съобщиха, че са свалили "74 от 75" дрона. Властите в Киев съобщиха, че петима души, включително 11-годишно дете, са ранени в столицата, където въздушната атака е продължила шест часа. Падащи отломки от дронове предизвикаха пожари и повредиха сгради в целия град, каза кметът на Киев Виталий Кличко.

АФП видя жители на Киев да разчистват счупени прозорци и други щети в района на Днепровски с линейки, паркирани наблизо. В една от пострадалите сгради се е помещавала детска градина, а в друга част от горния етаж е разрушен.

Местният жител Виктор Василенко каза, че е успокоил малката си дъщеря, която изпитала "паника и гадене" по време на дългите нощни атаки, докато се криели в коридора. 38-годишният мъж каза, че семейството му винаги има „всичко подготвено“ в случай на подобни атаки, но това е първият път, когато някой удря толкова близо. „Жена ми мислеше, че къщата ще се срути наполовина“, каза той.

Латвийският президент Едгарс Ринкевичс, който беше на посещение в Киев по време на атаката, публикува своя снимка в социалните медии в тъмно бомбоубежище. Десетки сгради останаха с прекъснат ток след атаките, но енергийното министерство на Украйна каза, че електричеството по-късно е възстановено. Повече от 21 месеца след началото на офанзивата на Москва боевете са най-интензивни в източната част на Украйна и сега са съсредоточени около град Авдеевка, който е почти обкръжен от руските сили. /БГНЕС