Русия обяви споразумение с Украйна за обмен на деца

Руският пълномощник по правата на децата обяви в сряда сделка с Украйна за обмен на почти 50 деца, разселени от нахлуването на Москва, но украински служител по-късно отказа да потвърди споразумението. Представителят на Кремъл Мария Лвова-Белова обяви, че "за първи път в присъствен формат проведохме разговори с украинската страна. 29 деца трябва да отидат в Украйна и 19 в Русия".

Москва е обвинена в насилствено отвеждане на украински деца на руска територия по време на пълномащабната си офанзива, като Лвова-Белова е издирвана от Международния наказателен съд (МНС) по обвинения, свързани с тези твърдения.

Но в последователни медийни изяви, когато руски и украински официални лица се срещнаха с катарски посредници в Доха, комисарят по човешките права на украинския парламент Дмитро Лубинец каза за АФП, че „не може да потвърди информацията“. Украинският служител добави, че двете страни "нямат пряка комуникация по този случай".

От юли 2023 г. Катар помогна за връщането на десетки украински деца, отведени в Русия и окупирани територии по време на двегодишната война. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че 16 украински деца, които придружаваха делегацията на страната и са се възползваха от предишен обмен, са „в Катар за медицинско, психическо и социално възстановяване“. „Всички те преди това бяха принудително депортирани в Русия, но благодарение на посредническите усилия на приятелски Катар, те бяха освободени“, добави Зеленски, без да обръща внимание на твърдението на Русия, че 48 деца са участвали в обмен, включително 19, които ще отидат в Русия.

Украйна смята, че Русия е отнела незаконно повече от 19 000 нейни деца от началото на инвазията през 2022 г., от които по-малко от 400 са върнати. Москва отрича това обвинение, заявявайки, че е прехвърлила деца за тяхната безопасност далеч от зоните на бойни действия.

Съдбата на децата е много чувствителна в Украйна от началото на войната. Някои от родителите на децата бяха убити, докато други бяха отделени от болногледачите заради бързо променящите се фронтови линии в началото на инвазията. Някои живееха в украински сиропиталища в райони, окупирани от Русия тогава. Любинец каза, че неговата делегация и катарските посредници са обсъдили, в допълнение към връщането на украинските деца, въпроса за украинските цивилни задържани в Русия и "потенциалната роля на Катар да бъде посредник между Украйна и Руската федерация по този въпрос".

"Радостен момент"

На тераса с изглед към морето в луксозния хотел в Доха, където се проведоха срещите, министърката на международното сътрудничество на Катар Лолуа Ал-Катер разговаря с децата и техните настойници. Единият, Дмитро Манилов, се събра отново със семейството си в Киев като част от схемата с посредничеството на Катар, след като майка му, все още задържана от Русия, беше заловена като военнопленница в Мариупол през 2022 г. „Бяхме толкова щастливи, защото той успя да се върне в Украйна, в своя дом“, каза настойничката на 11-годишното дете Валентина Савайна пред АФП чрез преводач. „Много се надяваме, че скоро ще можем да се съберем отново с майка му, оставаме с надежда“, добави 35-годишната Савайна. Ал-Катер каза, че посещението на семействата бележи "много радостен момент за нас тук, в Катар ".

Катар ръководи посредничеството между Израел и Хамас през последните месеци за прекратяване на огъня и размяна на затворници в Газа и договори размяната на американски и ирански затворници през септември. Катарската министърка каза, че тези разговори, както с Русия и Украйна, са "един от основните стълбове на нашата външна политика" и посочи по-голяма роля на Доха в дискусиите между Москва и Киев в бъдеще. „Когато дойде времето, може да обсъждаме по-широки проблеми“, каза тя, без да уточни възможните области за разширяване на посредничеството. /БГНЕС, АФП