Русия отбеляза 80-годишнината от победата при Курск

Руският президент Владимир Путин присъства на тържествата по случай 80-годишнината от победата на Червената армия в битката при Курск, съобщиха руските държавни медии.

Събитията в чест на тази дата се провеждат в Курска област - мястото, където са се водили ожесточени сражения по време на Великата отечествена война. Държавният глава излезе на сцената на юбилейния концерт и произнесе тържествена реч, в която засегна войната срещу Украйна.

Президентът не коментира смъртта на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа.

Концертът беше организиран в село Понири, където са се водили част от сраженията в битката при Курск. През 2013 г., в чест на 70-годишнината, там е открит мемориален комплекс "На героите от Северния фронт на Курската дъга". Днес в Понири се открива нов паметник.

Битката при Курск (Битката на Курската дъга), продължила от 5 юли до 23 август 1943 г., се превръща в едно от ключовите сражения на Втората световна война. Тя е и един от най-големите сблъсъци между въоръжените сили на СССР и Германия. В сблъсъка участват около 4 млн. души от двете страни, повече от 10 хил. танка и 11 хил. самолета. След това сражение антихитлеристката коалиция завзема стратегическата инициатива. /БГНЕС