Русия отхвърли възможността за мирен план за Украйна без нейно участие

Русия заяви, че за света става все по-ясно, че планът на украинския президент Володимир Зеленски за разрешаване на продължилата близо две години война няма надежда за успех и определи срещите, свързани с него, като "безсмислени и вредни".


Четвъртата от поредицата подобни срещи, в които участват официални представители на няколко десетки държави, но не и на Русия, се проведе тази седмица в Давос. В коментар на уебсайта на руското външно министерство се казва, че срещата е разкрила различията между участниците и не е довела до увеличаване на подкрепата за предложенията.

"Налице е нарастващо разбиране, че не може да се постигне цялостен, справедлив и устойчив мир, ако се съсредоточим върху ултиматума във "формулата Зеленски"," се казва в коментара.

"Всички подобни срещи ... включително срещата в Давос и тези, които ще я последват, са безсмислени и вредни за уреждането на украинската криза", се казва още в изявлението.

Русия не е поканена на срещите, съсредоточени върху мирния план на Зеленски, който призовава за изтегляне на всички руски войски от Украйна, признаване на постсъветските й граници от 1991 г. и механизъм за привличане на Москва към отговорност.

Зеленски изключва възможността за преговори с Москва, докато руските войски не се изтеглят от Украйна. В речта си на Световния икономически форум в Давос той призова Запада да засили санкционния натиск върху Москва и да увеличи подкрепата си за Киев.

На 16 януари руският президент Владимир Путин заяви, че държавността на Украйна може да понесе "непоправим удар", ако моделът на войната продължи, и че Русия никога няма да бъде принудена да се откаже от завоеванията, които е постигнала във "военната си кампания".

Чрез срещите и други дипломатически ходове Украйна се стреми да получи по-голяма подкрепа от "глобалния юг", където много държави останаха настрана от конфликта.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Ермак, заяви, че на срещата в Давос има участници от 18 азиатски страни, 12 африкански страни и шест южноамерикански държави.

След последната среща по мирния план на Зеленски швейцарското правителство се съгласи да бъде домакин на световна среща на върха за мир в Украйна по искане на Зеленски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли разговорите в Давос като "просто разговори заради самите разговори", заявявайки, че без участието на Русия не може да има напредък в постигането на мирно споразумение./БГНЕС