Русия свали три украински дрона над Москва

Три украински дрона бяха свалени над Москва рано тази сутрин, съобщи руското министерство на отбраната. Нападението с дроновете е затворило за кратко международно летище.


Един от безпилотните самолети е бил свален в покрайнините на града, а другите два са свалени по електронен път и разбити в офис комплекс. Никой не е пострадал, съобщиха от МО.

Москва и околностите й, разположени на около 500 километра от украинската граница, досега рядко са били мишена по време на войната с Украйна.

Атаката от тази сутрин е последната от поредица скорошни нападения с дронове, включително срещу Кремъл и руски градове близо до границата с Украйна.

Руското Министерство на отбраната ги квалифицира като "опити за терористична атака", предаде АФП.

„Опитът за терористична атака на киевския режим с безпилотни летателни апарати срещу обекти в град Москва беше осуетен. Един от дроновете е унищожен над територията на Одинцовски район на Московска област от системи за ПВО. Още два безпилотни летателни апарата бяха потиснати по електронен път, и след като загубиха контрол, се разбиха на територията на комплекса от нежилищни сгради на Москва-Сити“, съобщиха от Министерството в канала му в Telegram.

Москва-Сити е търговски град - индустриална зона, на запад от града.

Кметът на града Сергей Собянин съобщи, че вследствие на падането на дроновете "фасадите на две градски офис кули са леко повредени", и добави, че няма жертви или ранени.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че московското летище Внуково е "затворено за излитане и кацане, полетите са пренасочени към други летища", като след по-малко от час работата на летището е била възобновена.

По-рано този месец серия от атаки с дронове за кратко прекъсна въздушния трафик на същото летище, което се намира на югозапад от столицата.

Атаките срещу Москва идват няколко седмици след украинската контраофанзива за отвоюване на територия. Руското външно министерство заяви, че подобни атаки "не биха били възможни без помощта, предоставена на режима в Киев от САЩ и техните съюзници в НАТО".

В петък Русия съобщи, че е прихванала две ракети над южната й Ростовска област, граничеща с Украйна, като най-малко 16 души бяха ранени от отломки, паднали върху град Таганрог. Малко след това бе съобщено за втора свалена ракета С-200 близо до град Азов, като отломки са паднали в ненаселен район.

Паралелно, руски удари убиха двама души в южния град Запорожие. /БГНЕС