Русия твърди, че е отблъснала украинския плацдарм на Днепър

Русия обяви нов военен успех в Украйна преди втората годишнина от офанзивата си, а президентът Владимир Путин се подигра на това, което нарече "бягство" на Киев от фронтовия град Авдийвка, предаде АФП.


Фронтът в Източна Украйна е замразен от месеци, но Москва получи подкрепа от превземането на Авдийвка миналата седмица, както и от размирния Конгрес на САЩ, който блокира военната помощ за Киев.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските сили са си върнали Кринки - украински плацдарм от окупираната от Москва страна на река Днепър.

"Потвърждавам, че Кринки е освободен", каза Шойгу на Путин по време на телевизионна среща.

Миналата година Украйна заяви, че е установила позиции около малкото селце на източния бряг, преминаващо в окупираната от Русия страна на реката.

По-рано Шойгу заяви пред държавните медии, че руските сили са "на брега на реката в Кринки".

По време на срещата Путин заяви, че украинската армия „хаотично е избягала от Авдийвка“. Киев заяви, че се е изтеглил от източната крепост, за да спаси живота на войниците.

"Украинските въоръжени сили издадоха заповед за изтегляне на въоръжените си сили, когато те вече бяха в движение", каза Путин, наричайки отстъплението "хаотично бягство".

От месеци Москва се опитва да превземе Авдийвка, която е символ на украинската съпротива от 2014 г. насам. /БГНЕС