Русия забрани "ЛГБТИ движението" заради екстремизъм

Върховният съд на Русия забрани "международното" ЛГБТИ движение на основание "екстремизъм", като проправи пътя за съдебни преследвания и присъди за лишаване от свобода срещу хомосексуалисти и активисти, защитаващи техните права в Русия, предаде АФП.


Това решение идва в момент, когато в страната се извършва ултраконсервативна промяна, насочена срещу ЛГБТИ хората, като сега Русия се представя като носител на "традиционни" ценности в лицето на западния упадък.

Тази политика се ускори, след като руската армия нападна Украйна в края на февруари 2022 г., което доведе до потискане на всички форми на критика към Кремъл.

Съдия Олег Нефедов разпореди "международното ЛГБТИ движение и неговите филиали да бъдат признати за екстремистки и дейността им да бъде забранена на територията на Руската федерация".

Нефедов заяви, че забраната ще влезе в сила "незабавно".

Изслушването, първото по това дело, продължи само няколко часа и се проведе без защитник - в Русия не съществува организация с такова име - и при закрити врати, тъй като делото беше класифицирано като "секретно".

"В изслушването взе участие само представител на руското Министерство на правосъдието; никой от страна на защитата не се яви", заявиха от Върховния съд.

В средата на ноември руското министерство на правосъдието призова "международното ЛГБТИ движение" да бъде класифицирано като "екстремистка организация" и забранено, без да уточни срещу коя организация е насочено и по този начин да проправи пътя за забрана на всяко движение, защитаващо тези каузи.

Всяка публична дейност, свързана с това, което Русия счита за "нетрадиционни" сексуални предпочитания, сега може да бъде наказвана под претекст "екстремизъм" - престъпление, което се наказва с тежки присъди затвор.

"Агресията няма граници. Това не е нищо ново. Един ден всичко това ще приключи, но засега трябва да продължим да живеем и да се опитаме да се съхраним", реагира в Telegram руското сдружение "Феминистка съпротива срещу войната", което подкрепя правата на ЛГБТИ хората.

"На практика властите могат да започнат да откриват наказателни дела срещу публични личности и активисти, за да създадат климат на страх", заяви Максим Оленичев, адвокат от неправителствената организация "Първи отряд", която помага на жертви на репресии в Русия.

Досега ЛГБТИ хората рискуваха да получат големи глоби, ако бяха обвинени в "пропаганда" - терминът, използван от властите, но не и затвор.

През последното десетилетие правата им бяха драстично ограничени под импулса на Владимир Путин, който заедно с православната църква твърди, че иска да премахне от обществената сфера поведението, считано за девиантно и привнесено от Запада.

Ян Дворкин, основател в Русия на неправителствената организация "Център Т", която помага на транссексуални хора, е избягал от страната от страх да не бъде обвинен в "екстремизъм" и да не попадне в затвора заради създаването на сдружението.

"Работата в Русия става много несигурна. Изглежда, че тези (ЛГБТИ активисти), които оцелеят, ще живеят в пълно укритие", каза той.

За него този съдебен процес, насочен срещу "движение", което не съществува официално в Русия, е "нов връх на лудостта". /БГНЕС