Руска група е вербувала кубинци за войната в Украйна

Куба е идентифицирала предполагаема група за трафик на хора, целяща да вербува нейни граждани да се бият във войната на Русия в Украйна, предаде АФП.


Правителството работи за разбиване на "мрежа за трафик на хора, която действа от Русия с цел включване на кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във военните сили, участващи във войната в Украйна", се казва в изявление на министерството на външните работи на Куба. .

Кубинското правителство е започнало наказателно производство срещу лицата, които извършват трафика, допълва то.

Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви в публикация в X, че правителството "действа с цялата сила на закона" срещу операциите за трафик.

"Куба не е част от войната в Украйна", заяви министерството и добави, че ще предприеме действия срещу всеки, "който участва в каквато и да е форма на трафик на хора с цел вербуване или наемничество на кубински граждани за използване на оръжие срещу която и да е държава".

Нямаше незабавна реакция от страна на Москва.

В последно време Кремъл и Хавана засилиха връзките си, като в края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва.

През юни кубинският министър на отбраната Алваро Лопес Миера беше приет от своя колега Сергей Шойгу./БГНЕС