„Руска тройка“ на македонските президентски избори

Трима кандидати с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за подкрепата на македонските граждани на президентските избори, предаде репортер на БГНЕС.


Биляна Ванковска е кандидатът на Левицата. Тя е родена на 14 ноември 1959 г. Доктор е по политически науки, професор и преподавател във Философския факултет в Скопския университет и Европейския университет за мир в Шлайнинг, Австрия.

През 2014 г. Ванковска беше един от претендентите на президентските избори в Македония, но постигна слаб резултат.

В рамките на тазгодишната предизборна кампания тя споделя същата гледна точка с кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова по отношение на двустранния договор с България. Ванковска се застъпва за отмяна на т.нар. „френско предложение“ и критикува условията за европейска интеграция на Скопие.

Кандидатът на Левицата иска анулиране на Преспанския договор с Гърция и Договора за приятелство с България. Тя казва, че посоката, в която страната трябва да се движи, е на изток, а именно влизането на Северна Македония в БРИКС.

На 21 април Ванковска сравни Европейския съюз със спукан балон, а Преспанския договор определи за геноцид.

Кметът на община Карпош Стевчо Якимовски е кандидат за президент от партия ГРОМ. Той е бивш представител на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/.

Якимовски е известен с опозицията си срещу Договора за добросъседство с България, отхвърлянето на конституционните промени и топлите му връзки с Белград и Москва. Заедно с Лидера на Демократическата партия на сърбите /ДПС/ в РСМ Иван Стоилкович, посрещат в Белград всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

На едно от предизборните събития Якимовски заяви: "Искам да помоля всички, които предлагат промяна на Конституцията за включване на българите в нея... Кажете на гражданите дали македонците са нация от 1944 г., дали македонският език е наследник на българския език и дали Гоце Делчев, Яне Сандански и други са македонци или българи по рождение, както твърди българската историография.“

В интервю за сръбския официоз „Политика“ политикът каза:

„За разлика от България, за Сърбия мога да кажа само похвални думи, заради помощта, която получихме по време на ковид кризата, но и заради разрешаването на дългогодишния спор за автокефалията на Македонската православна църква.“


„Западняците превърнаха нашата конституция в боксова круша, така че я удрят, когато им скимне. Сега това е желанието на българските власти. Не е проблем, че българите влизат в македонската конституция. Проблемът е, че българите искат от нас да признаем, че македонската нация не е съществувала преди 1944 г., че македонският език е български диалект и да кажем, че всички наши революционери са българи по рождение. Никой не споменава, че вече сме преглътнали това да не ги наричаме фашисти“, добави Якивомски.

Стевчо Якимовски беше включен в "черния списък" на САЩ на 18 март по обвинения в „действия, които подкопават върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и публичните процеси."

Роден е на 27 август 1960 година в село Подържи кон, Крива Паланка. Завършил е икономическа специалност в Скопския университет, но работи като журналист и политик. В югославската епоха е активист на македонския комсомол. В периода октомври 1988 до май 1990 г. е сътрудник към Председателството на Съюза на социалистическата младеж на Югославия в Белград.

От 2000 г. до 2003 г. е кмет на община Карпош от Либерално-демократическата партия. В коалиционните правителства през 2004–2006 е министър на икономиката и министър на труда и социалната политика. Вторият му управленски период е от 2009 г. до 2017 г. Преминава в СДСМ и дори оглавява столичната организация на партията.

През 2013 г. на местните избори Якимовски отхвърля решението на СДСМ за бойкот и е преизбран за кмет от Сръбската прогресивна партия. В края на същата година учредява ГРОМ и до днес е нейн председател. В периода 2015-2016 г. подкрепя тогавашния премиер Никола Груевски и влиза в коалиция с него до 2017 г.

Максим Димитриевски е кандидат за държавен глава от партия За Наша Македония (ЗНАМ). Той е политик и общественик, кмет на Куманово – родния му град.

Според него "промени в македонската конституция не са необходими, за да не се допусне разпадането на единството на държавата". По думите му промяна в Преговорната рамка не е непостижима цел.

Роден е на 29 ноември 1975. В Куманово завършва основно и средно образование. След това завършва Юридическия факултет на Скопския университет и се занимава с частен бизнес.

Бивш член и дългогодишен активист е на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/. През 2008 г. е избран за общински съветник в Куманово, а в периода 2012-2016 г. е председател на местния парламент. За депутат е избран през 2016 г. и е председател на комисията за сигурност в македонския парламент. Става кмет на родния си град след победа на местните избори през 2017 г. Създава партия ЗНАМ през 2023 г.

На 24 април, сряда, ще се проведе първият тур на президентските избори в РСМ. Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, заедно с втори тур на президентските./БГНЕС

Категории: