Руската антидопингова агенция оневини Валиева, УАДА ще обжалва

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е намерила, че младата състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева не е нарушила антидопинговите правила преди Зимните олимпийски игри в Пекин миналата година. Това съобщиха от Световната антидопингова агенция (УАДА), от където допълниха, че ще обжалват решението на РУСАДА пред Спортния арбитражен съд в Лозана. От УАДА заявиха, че са "разтревожени" от решението на РУСАДА.

Камила Валиева

Рускинята, която бе едва на 15 години по време на Игрите в Пекин, се превърна в първата жена с четворен скок на олимпийско състезание, помагайки на Русия да стигне до златните отличия в отборната надпревара по фигурно пързаляне. Впоследствие се появи информация, че тя е тествала положително за триметазидин преди Игрите – вещество, което се използва за лечение на ангина, но което е забранено за спортисти, тъй като може да повиши издръжливостта. Спортният арбитражен съд (КАС) позволи на Валиева да продължи участието си на Олимпиадата, обяснявайки решението си с крехката ѝ възраст, въпреки че не я изчисти от допинга. Валиева падна няколко пъти във финала на индивидуалното и финишира на четвърто място.

През ноември УАДА обяви, че иска 4-годишно наказание за Валиева, както и отнемане на отборното злато на Русия от Олимпиадата. /БГНЕС

Категории: