Руската прокуратура поиска 20 години затвор за Навални

Руската прокуратура поиска присъда от 20 години затвор за вече лишения от свобода критик на Кремъл Алексей Навални, тъй като той е изправен пред обвинения в "екстремизъм", казаха неговите политически последователи, предаде БГНЕС.


Те съобщиха, че съдът ще обяви присъдата си на 4 август след процес при закрити врати, който се проведе в затвора с максимална сигурност, където Навални излежава деветгодишна присъда по обвинения, които поддръжниците му смятат за наказание за политическата му дейност.

Случаят идва след повече от година от пълномащабната офанзива на Русия в Украйна, която отприщи безпрецедентни репресии срещу критиците на Кремъл, като мнозина сега са в изгнание или в затвора.

В последните си думи в съда 47-годишният Навални разкритикува офанзивата на Русия в Украйна, според изявление, разпространено от неговите помощници.

„Русия тъне в локва или от кал, или от кръв, със счупени кости, с бедно и ограбено население, а около нея лежат десетки хиляди хора, убити в най-глупавата и безсмислена война на 21 век“, каза Навални.

Обученият адвокат е изправен пред обвинения във финансиране на екстремистка дейност, публично подбуждане към екстремистка дейност и „реабилитиране на нацистката идеология“, наред с други престъпления.

Навални, най-гласовият вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, веднъж мобилизира масови протести срещу Кремъл.

Той беше арестуван през 2021 г. при пристигането си в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне, за което обвини Кремъл. /БГНЕС