Руската църква в София ще бъде отворена в петък

В петък Руската църква ще бъде отворена. Очаква се първата служба да бъде в събота. Храмът беше затворен след като държавата ни отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила, предаде репортер на БГНЕС.


Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил при Патриарха на България и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София.

БГНЕС припомня, че на 21 септември българските власти изгониха от страната ни предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан /Змеев/. На следващия ден храмът беше затворен. Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Но, това не стана, защото няма кой да отвори Руската църква. Прокуратурата разпореди на ДАНС да провери собствеността и правото на ползване на храма. На 1 ноември регионалният министър Андрей Цеков заяви, че в министерството е получено писмо от прокуратурата, която е направила изследване на фактите и обстоятелствата свързани със собствеността на Руската църква. МРРБ са били сезирани да проведат процедура по възстановяване на собствеността. /БГНЕС