Руски атаки прекъснаха електрозахранването в 2 мини в Украйна

Руски атаки в Донецка област са причинили прекъсване на електрозахранването в две мини, докато в тях са се намирали 18 работници, съобщи „Киев Индепендънт“.


През зимата на 2022-2023 г. Русия проведе постоянна кампания, насочена срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като предизвика мащабни прекъсвания и повреди в мрежата.

С понижаването на температурите в края на 2023 г. Русия започна да засилва атаките си срещу украинските градове и критичната инфраструктура, отразявайки стратегията си от миналата година.

Министерството не коментира състоянието на работниците, които са били в мините по време на атаките.

Само два дни по-рано се съобщи, че руските атаки в друга мина в Донецка област са причинили прекъсване на електрозахранването и 17 миньори са били принудени да прекарат 16 часа под земята, докато електричеството бъде възстановено.

Руските атаки са повредили и оборудването на топлоелектрическа централа в Донецка област, а остатъци от изстреляни боеприпаси са били открити край петролопровод в Днепропетровска област.

В Харковска област при руските атаки беше прекъснат въздушен електропровод, което доведе до прекъсване на електрозахранването на жителите в района.

От министерството съобщиха, че енергийната система е под контрол и че няма широко разпространен недостиг на електроенергия. /БГНЕС