Руски богаташи масово купуват имоти в Турция и Дубай

Богати руснаци наливат пари в имоти в Турция и Обединените арабски емирства в търсене на икономическо убежище след нахлуването на Москва в Украйна и наложените вследствие на това санкции от Запада, пише Ройтерс.

„Продаваме седем до осем имота на руснаци всеки Божи ден“, каза Гюл Гюл, съосновател на компанията за недвижими имоти Golden Sign в Истанбул. „Те купуват с пари в брой, отварят банкови сметки в Турция или направо носят кюлчета злато", казва агентът.

В Дубай Тиаго Калдас, главен изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Modern Living, се е принудил да наеме трима рускоговорящи агенти, за да смогне да отговори на руския интерес към имоти в страната. По думите му поне десетократно повече руснаци търсят имоти в Дубай.

Санкциите, наложени след инвазията на 24 февруари, включват изключването на Русия от банковата система SWIFT и персонални санкции срещу руски олигарси, приближени до президента Владимир Путин.

Към момента Анкара отстоява позицията си да има относително добри връзки с Москва, и продължава да извършва директни полети.

„Има клиенти, които купуват от три до пет апартамента наведнъж“, казва агентът на недвижими имоти в Турция.

Турция от години се радва на интерес от страна на богатите руснаци. През февруари, когато войските все още се струпваха по границата с Украйна, - но преди инвазията, руснаци са закупили 509 имота в Турция. След инвазията броят им се е увеличил поне двойно, сочат данни на статистическата служба на страната.

Ибрахим Бабаджан, собственик на строителна компания в Истанбул, твърди, че ако доскоро руснаците са купували предимно ваканционни имоти в Анталия, сега идват да инвестират в апартаменти в Истанбул.

И Турция, и Дубай предлагат стимули за покупка на имот. В Турция чужденци, които платят 250 000 долара за имот и останат негови собственици в продължение на три години, могат да получат турски паспорт. За малко по-малка сума Дубай, основен бизнес център в Близкия изток, предлага тригодишна виза за пребиваване./БГНЕС