Сърбия чака руски бойни хеликоптери

Нови бойни вертолети Ми-35М за сръбските въоръжени сили вече са на летището Батайница, съобщи РТС.

Цитирайки сайта „Флайт радар“, РТС съобщава, че транспортен самолет Ан-24 тръгнал от Ростов на Дон и летял над Черно море и България.

По-рано беше обявено, че Сърбия ще получи четири вертолета Ми-35М от Руската федерация.

През август министър Александър Вулин присъства на статичното показване на четири вертолета Ми-35М, които ще бъдат доставени на сръбските въоръжени сили, а след това наблюдава и и демонстрационен полет.

Тези бойни машини много се различават от това, което сръбската армия е имала досега. Това е резултат предимно от оборудването на хеликоптера и прехода от аналогов към цифров.

Хеликоптерите ще могат да се използват в бойни операции при дневни и нощни условия, както и в сложни метеорологични условия.

Вертолетът Ми-35М е брониран - основните системи, двигателят, роторът, както и самата кабина и пилотите са защитени.

С този хеликоптер пилотите ще могат да действат на по-големи разстояния, тъй като имат термоивизия и очила за нощно виждане.

Той е предназначен предимно за борба срещу наземна бронирана техника, но също така е способен на палитра от други задачи като превоз на хора, товари и разузнаване от въздуха.

Хеликоптерът Ми-35М може да транспортира до осем войници с пълно бойно снаряжение и въоръжение до 1500 килограма, докато носенето на товари с големи размери може се върши със специални въжета или кабели. /БГНЕС