Руски хакери стоят зад кибератаката над застрахователна компания в Австралия

Австралийската полиция съобщи, че руски хакери стоят зад кибератака срещу голяма здравна компания, която е получила достъп до данните на 9,7 милиона души, включително на премиера на страната.

Комисарят на австралийската федерална полиция Рийс Кършоу се позовава на заключението на разузнаването, че „група слабо свързани киберпрестъпници“ е извършила хакването от Русия.

В Австралия, в условията на противоборство между хакери и застрахователна компания, са компрометирани данните на около 10 милиона клиенти, включително на министър-председателя Антъни Албанезе.

Medibank Private Limited, известна още просто като Medibank, призна, че "данните на 9,7 млн. бивши и настоящи клиенти са били нарушени, когато хакери са получили достъп до база данни", съобщи ABC News.

"Това е наистина тежко за хората. Аз също съм клиент на Medibank Private и ще бъде обезпокоително, че част от тази информация е била изнесена навън", заяви Албанезе на пресконференция.

Компанията е един от най-големите австралийски частни доставчици на здравно осигуряване, като покрива около 3,7 милиона души.

Medibank отказа да приеме искания от хакерите откуп и предупреди, че очаква по-нататъшно изтичане на данни в Даркнет.

"Изглежда, че киберпрестъпниците са публикували така наречените "пакостници" и "мили" списъци на видни хора сред изтеклите данни", се казва в доклада.

Австралийската полиция заяви, че е засилила операция "Guardian", за да "се опита да защити данните на клиентите".

"Списъкът на пакостниците включва около сто души, много от които с известни фамилии, които са се лекували от употреба на наркотици или алкохол, или от психични проблеми, като например хранителни разстройства", се казва още в съобщението.

Сам Биондо, главен изпълнителен директор на Асоциация за борба с алкохола и наркотиците на щата Виктория, заяви: "Разкриването на такава лична информация може да причини много вреди на засегнатите хора."

"Това е изключително обезпокоително, като се има предвид стигмата, която се свързва с лицата, които имат проблеми с алкохола или наркотиците", каза той.

Албанезе заяви, че Medibank е "следвала ефективно насоките".

"Съветите са да не се участва в плащане на откуп. Ако тръгнете по този път, в крайна сметка ще се сблъскате с повече трудности, потенциално в по-широк диапазон.

"Но ние, чрез (министъра на вътрешните работи) Клеър О'Нийл, ще отговорим обстойно по този въпрос. Загрижени сме и ще продължим да следим случващото се", заяви министър-председателят. /БГНЕС