Руски олигарх съди ЕС заради санкциите срещу него

Руският олигарх Алишер Усманов - шестият по богатство олигарх в Руската федерация, обжалва решението на ЕС да му бъдат наложи строги санкции в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава Bloomberg.

Алишер Усманов

Усманов е подал на 29 април жалба в Съда на ЕС, като е поискал от втория по сила трибунал на Съюза да спре санкциите. Очаква се съдебният състав да вземе окончателно решение по казуса.

Неговият случай е част от нарастващия брой обжалвания в съда в Люксембург, след като на 28 февруари публично беше оповестен първият кръг от санкции. Съдебните спорове относно санкциите на ЕС могат да продължат с години и рядко водят до победа на обжалващите.

Например, избягалият бивш украински президент Виктор Янукович и синът му остават в списъка със санкции на ЕС още от 2014 г., дори след като спечелиха през 2020 г. дела срещу санкциите.

Алишер Усманов е под санкциите на САЩ, Великобритания и ЕС. Той е собственик на "Металоинвест" и "Мегафон". Богатството му намаля от 21,6 милиарда долара на 18,9 милиарда долара след налагането на санкциите. /БГНЕС

Москва / Русия