Руски патриарх: Вартоломей може да даде автокефалност и на Македонската църква

Вселенският патриарх Вартоломей може да даде автокефалност и на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, така както направи с украинската църква. Това заяви патриархът на Москва и Цяла Русия Кирил в интервю за сръбския вестник „Политика“. Според руския патриарх получаването на автокефалност на МПЦ-ОА може да стане на базата на томоса от 1922 г.

„Украинската рецепта е съвсем проста. Вселенският патриарх си даде правото да преразглежда всеки един документ и договор, които са издадени от неговите предшественици. Така той премахна грамотата от 1686 г. за предаването на Киевската църква под юрисдикцията на Руската православна църква. Следователно няма гаранции, че няма да бъде повторен украинският сценарий и спрямо Македония и Черна гора. Македония и Черна гора са независими държави и съгласните сегашните канонични граници на Сръбската православна църква, съгласно томоса от 1922 г., Вселенската патриаршия може много лесно да ги оспори“, заяви патриарх Кирил и подчерта: „Никак не е случайно, че вселенският патриарх Вартоломей изтъкна, че това, което принадлежи на Сърбия е канонично – той умишлено не говори за Сръбската църква, а за Сърбия като държава, имайки предвид нейните днешни граници.

Руският патриарх не изключва вероятността балканските лидери, както това е направил македонският премиер Зоран Заев да се обърнат към Цариград с искане за автокефалност. „Това искане беше изпратено почти едновременно миналата година с това на украинския президент Петро Порошенко“, каза Кирил.

БГНЕС припомня, че преди изпращането на това писмо МПЦ–ОА се обърна към Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде Църква-майка и да й съдейства за получаване на независимост. БПЦ създаде комисия начело със старозагорския митрополит Киприан, която да се занимава с този въпрос. В Светия синод на БПЦ има писмо от вселенския патриарх Вартоломей, в което той информира, че е получил писмото от БПЦ относно македонския въпрос и го разглежда. Писмото е получено през 2018 г. Тази година за пръв път на Великден македонски епископ летя с българската правителствена делегация до Светите земи, откъдето донесе Благодатният огън за вярващите в Македония. /БГНЕС