Руски ракети са прелетели на по-малко от 100 км от въздушното пространство на Румъния

Три руски ракети, изстреляни от кораби в Черно море, са пресекли територията на Молдова на път за Украйна, съобщи Министерството на отбраната на Молдова. Ракетите са достигнали на по-малко от 100 км от румънската граница, като са прелетели близо до молдовски промишлени обекти и находището на боеприпаси от комунистическата епоха в Кобасна (Приднестровието).

"Наредих да бъде извикан руският посланик, за да даде обяснение", написа в Twitter министърът на външните работи на Република Молдова Нику Попеску. "Нарушаването на националното ни въздушно пространство е напълно неприемливо. Бомбардировката на съседната държава трябва да бъде прекратена незабавно", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Молдова.

Ракетите са били отчетени и от министерствата на отбраната на Румъния и Украйна, съобщава „Румъния Инсайдер“.

Отделно от това масираната ракетна атака, проведена от Русия срещу Украйна на 10 октомври, нанесе сериозни щети на енергийната система на Украйна, в резултат на което страната трябваше да прекъсне износа на електроенергия.

Украйна е значителен доставчик на електроенергия за Молдова, а двете страни наскоро се присъединиха към европейската енергийна мрежа в синхронен режим. Това означава, че енергийната система на Румъния може да бъде засегната от решението на Украйна да спре временно износа на електроенергия. Значителен износ от Румъния за Молдова не е възможен, докато не бъде завършен електропроводът Вулканещи-Кишинев. /БГНЕС