Руски робот преподава физика и химия на деца в Норвегия

Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия, каза пред РИА Новости директорът по развитието на компанията производител Олег Кивокурцев.

Роботът с име Промобот вече е започнал работа в детския научен център „VilVite“ в норвежкия град Берген. Неговият изкуствен интелект е конструиран да предоставя данни от учебници и учебни помагала за учители. Промобот говори два езика: норвежки и английски.

Основният профил на робота е физиката. В центъра на „VilVite“ се намира единствения атракцион-центрофуга в Европа. Във връзка с това роботът може да обясни на децата какво е центробежна сила или как действа законът за запазване на енергията.

Според Кивокурцев, не е необходимо да се страхуваме от пълна подмяна на учителите с роботи. "Образованието е една от най-важните сфери на взаимодействие между хората. Образованието е може би основното постижение на човешкото общество и човек трябва да поддържа контрола върху образованието на бъдещите поколения. Роботите ще станат главните помощници на учителите. Те са обективни, безпристрастни, никога не се уморяват, но роботите не могат напълно да заместят учителите“, каза източникът.

Компанията „Промобот“, най-големият производител на автономни сервизни роботи в Русия, Северна и Източна Европа, е основана през 2015 г. в Перм. Промоботовете се използват като администратори, промоутъри, консултанти, гидове и консиержи, заместващи или допълващи човешките служители. Роботите-промоботи вече работят в Музея за съвременна история на Русия, МФЦ, Сбербанк, летище Балтимор-Вашингтон, Дубай Мол. Всички продукти на компанията са произведени и разработени в Русия. /БГНЕС