Руски журналист напусна ТВ: Това не е акция, а война със зловеща пропаганда

Кореспондентът на руската телевизия "Първи канал" Жана Агалакова на пресконференция в Париж съобщи, че е подала оставка в началото на този месец в знак на несъгласие с войната в Украйна.

56-годишната Агалакова, която е била водеща на новините, преди да бъде изпратена като кореспондент в Париж и Ню Йорк, заяви, че отдавна е била притеснена от "пропагандата", разпространявана от новинарските медии в Русия, но че войната е "червена линия", която не може да премине. Когато войната избухна за мен вече "нямаше никакво съмнение", няма как да наричаме това операция за мир. "Това беше война", каза тя.

"Знам, че ще ме обвинят, че съм шпионин. Но никой не ми е плащал. Аз не работя за никого, освен за страната си. Искам моите хора да могат да виждат пропагандата такава, каквато е, да търсят други източници на информация и да спрат да бъдат превръщани в зомбита," подчерта Агалакова.

„Стигнахме до ситуация, в която в медиите получаваме само една гледна точка - тази на Кремъл," каза още Агалакова, която започва професионалната си кариера през 1991 г. в руската информационна агенция "Новости"."

Агалакова разказва, че като водеща на новините в началото на 2000 г. "вече е усещала силен натиск. Всеки ден трябваше да показваме този един човек... [И тогава] той стана нашият втори президент. Ние [журналистите] бяхме тези, които го издигнахме. Ние изковахме неговия имидж".

Тя сподели, че в Ню Йорк през 2013 г. - преди първата украинска война - е била подложена на непрекъснат натиск да изпраща само лоши новини за САЩ. "Никога не съм лъгала. Но това е начинът, по който работи пропагандата. Взимаш факти, които са верни, подреждаш ги и така поднасяш една голяма лъжа", каза тя и добави: Всеки факт е верен, но взети заедно, това е пропаганда.

Агалакова е работила с най-известния руски журналист Владимир Познер. Тя е носител на множество награда. /БГНЕС