Руските сили настъпват към Авдеевка от всички страни

Руските сили засилват стремежа си да превземат източния украински град Авдеевка, опитвайки се да настъпят от всички страни след седмици на сражения, съобщи висш служител на града.

От средата на октомври руските войски наблягат на сухопътни и въздушни атаки срещу Авдеевка, която е централна точка на бавното им придвижване през източната част на украинския регион Донбас в 21-месечната война.

Последният напор, за който съобщи Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на града, последва съобщенията от миналата седмица, че украинските войски са постигнали известен напредък в спирането и отблъскването на руското настъпление.

"Нещата в сектора на Авдеевка станаха още по-трудни. От известно време интензивността на сблъсъците се увеличава", заяви Барабаш пред медията Espreso TV.

"Руснаците отвориха още два сектора, от които започнаха да извършват нападения - в посока Донецк ... и в т.нар. индустриална зона. Врагът се опитва да щурмува града от всички посоки".

Длъжностни лица твърдят, че нито една сграда не е останала непокътната след продължилите месеци сражения в града, известен с огромния си завод за кокс. От 32 000 жители преди войната са останали по-малко от 1500 души.

Голяма част от сраженията са съсредоточени върху индустриалната зона и коксохимическия завод.

По-рано Барабаш заяви, че през последните дни украинските сили са отблъснали руските сили край Степово, село северозападно от Авдеевка, като са ги притиснали близо до железопътна линия.

Украински и западни военни анализатори твърдят, че Русия е понесла големи загуби, въпреки че битката за града рядко се споменава в официалните руски военни съобщения./БГНЕС