Руските туристи в Европа ще бъдат връщани през Близкия изток и Турция

Руските туристи, пребиваващи в европейските страни, които са затворили въздушното си пространство за руски самолети, ще бъдат връщани у дома по транзитни маршрути през трети страни, включително Истанбул, Дубай и Кайро, заяви пред РИА Новости вицепрезидентът на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТИ) Дмитрий Горин.

Около 20 европейски държави, сред които Норвегия, България, Словения, Унгария и Обединеното кралство, са затворили небето си за руски самолети.

"Поради затварянето на полетите туроператорите се договарят с Ростуризъм за транспортирането на 400 независими и организирани туристи от Будапеща в Унгария, 500 организирани туристи от България и около 200 от Мадейра в Португалия. Руски туристи в момента има и във Великобритания, Словения и Австрия. Обмислят се транзитни полети през трети страни, включително през летищата на Истанбул, Дубай, Абу Даби, Доха и Кайро, както и други отворени държави", каза Горин.

Той отбеляза, че поради несигурността и нестабилната ситуация в света руските туристи са заели изчаквателна позиция. "Туристите задават много въпроси на туристическите компании. Продажбите са намалели значително. Волатилността на валутните курсове оказва значително влияние върху международните пътувания, което води до повишаване на цените в рубли", - заяви заместник-председателят на Руския съюз на туристическата индустрия.

Въпреки това Горин напомни, че дестинации като Турция, Египет, Обединените арабски емирства, Малдивите и Тайланд остават отворени за руснаци. /БГНЕС