Руските власти претърсиха домовете на трима от адвокатите на Навални

Следователи претърсиха домовете на трима адвокати на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални по подозрение в участие в "екстремистка общност", съобщи в социалните мрежи един от близките съюзници на Навални, съобщи „TVP World”.


Иван Жданов заяви, че разследванията на адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер са част от кампания за по-нататъшна изолация на Навални, който е затворен в наказателна колония във Владимирска област, източно от Москва.

Навални трябва да бъде преместен в друга колония със "специален режим", след като през август беше осъден по редица обвинения, свързани с "екстремистка" дейност, и получи допълнителна присъда от 19 години към 11-те години, които вече излежаваше.

Той отхвърля всички обвинения срещу него като политически мотивирани, за да се заглуши критиката му към руския лидер Владимир Путин. Кремъл отказва да коментира неговия случай или отношението към него от страна на затворническите власти.

Въпреки лишаването си от свобода от 2021 г. насам, Навални успява да поддържа активно присъствие в социалните медии чрез своите адвокати.

Друг съюзник на Навални, Леонид Волков, написа в „X“, че тримата адвокати са заплашени от до шест години затвор, ако бъдат признати за виновни за принадлежност към екстремистка група, "само за това, че са адвокати на Навални".

"Това е акт на сплашване с ясното намерение да се засили изолацията на Навални от външния свят", заяви Волков.

"Навални скоро ще бъде преместен в затворническото общежитие със "специална охрана" заради новата му 19-годишна присъда за "екстремизъм". Но адвокатите му няма да могат да го посещават там или дори да разберат местонахождението му, ако самите те са затворени. Ужасяващо", добави Волков./БГНЕС