Руслан Стефанов: Единствени в Европа не развиваме „офшорния вятър“

„Офшорният вятър“ вече е една установена технология, а България е единствената страна в Европа, която не я развива. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

„В Европа най-развити са Великобритания, Норвегия, Дания, Германия, Испания и Португалия. Страните, които имат достъп до Северно море, където има силни ветрове. Ако погледнем Плана на Европа до 2050 г., той предвижда малко под половината от електроенергията, която се произвежда на Стария континент, да идва от вятър. От тази половина някъде 15-20% ще идва от „офшорен вятър“, тоест от вятъра, който е в морето или океана“, поясни експертът за технологията.

Той подчерта, че България за момента е единствената страна в Европа, която има излаз на море, но няма перки, инсталирани там. „Няма дори подготовка, законодателство и регулации това да се случи. Румъния вече е заложила в Плана си за възстановяване и развитие такава подготовка, а Гърция има и е въпрос на време да започне да се строи“, отбеляза още Руслан Стефанов.

Икономистът коментира също, че една от особеностите на технологията е, че перките са разположени в рамките на изключителната икономическа зона на всяка страна, разпростираща се на 12 километра от брега. „България трябва да уреди отношенията по потенциалните инвеститори и строители – транспортни канали, екология, сервитутни отношения, отношения с други концесионери, които например добиват газ в тези зони. Това е подготвителният пакет. България трябва да го приеме в своето законодателство, такива регулации вече има на много места в Европа. Не е нужно да откриваме топлата вода, просто българският законодател трябва да види как е в другите страни“, обясни още той.

Според него България винаги изостава в развитието на технологиите, особено в областта на енергетиката, тъй като у нас има липса на визионерство и на разбиране на процесите в европейски и световен мащаб. В България се предлагат проекти само от лобита, които вече имат установени възможности за развитие на съответната технология, смята икономистът. „Офшорният вятър“ е технология, на която очевидно светът ще разчита в бъдеще, например от 2030 до 2050 г. България е част от Европа и света, но не сме се подготвили да я адаптираме, категоричен е той.

За Руслан Стефанов обаче точно в това може да се крие и възможност, тъй като България има потенциал, както като познания на експерти, така и като техническа възможност. В Българската стратегия за развитие на енергетиката и Плана за възстановяване и развитие обаче тази технология напълно липсва.

Във Великобритания например, обясни още икономистът, този тип електроенергия в момента дава най-ниските цени. Основното затруднение в развитието и обаче е първоначалната капиталова вноска, тъй като построяването на вятърни перки във водата не е никак евтино. Тук би могла обаче да бъде ролята на държавата, поне в помощ на първоначалните опити.

Политиците да намерят смелост, за да вземат твърди решения за трансформацията на нашата енергетика, коментира още Руслан Стефанов. /БГНЕС