Руснаци разработиха зарядно за телефон от фитнесуред

Учени от Южноуралския държавен университет (SUSU) са разработили и патентовали устройство, което позволява да се получавате енергия, например за зареждане на телефона или за електрическа крушка, докато хора тренират на комбиниран фитнесуред. Това съобщиха от пресслужбата на университета.

„Модел на устройство, което превръща комбиниран фитнес уред в енергиен генератор, е патентован от учени от Университета, който е член на програмата„ Приоритет 2030. На пазара вече има готови решения, които позволяват да се генерира електричество по време на физическа активност, но те са представени главно от домашни велосипеди. Задвижването на уреда е свързано към вал на генератор с помощта на ремъчно задвижване. Това е генераторът, който генерира електричество по време на спорт, но променливите фаза, честота и амплитуда го правят неподходящ за използване в ежедневието.

"Енергията отива във външна батерия и може да се използва за захранване на приспособления с ниска мощност. Например за зареждане на телефон. Освен това получената енергия може да се използва за осветление на фитнес залата през нощта.

Комбинираният фитнес уред се намира в едно от училищата в Челябинск и се използва от учениците./БГНЕС