Руснаците в изгнание: Безсмъртният Навални ще погребе Путин

Изтъкнати критици на Кремъл и обикновени руснаци в изгнание обвиниха президента Владимир Путин за "убийството" на опозиционния лидер Алексей Навални, като заявиха, че смъртта му ще го направи "безсмъртен" и вероятно по-голяма заплаха за руския лидер в отвъдното, отколкото приживе.


Поддръжниците на човека, който беше смятан за най-изтъкнатия политически затворник в Русия, бяха съкрушени. Те положиха цветя пред посолствата на Москва в чужди столици и провеждат митинги. "Навални е вечен", гласеше плакат пред сградата на руската дипломатическа мисия в Копенхаген.

"Русия убива", написаха руснаци на плакат, издигнат от активист в Париж.

Руските власти съобщиха днес, че 47-годишният Навални е починал внезапно в арктически затвор. Шокиращото съобщение дойде в момент, когато Путин се подготвя да удължи многогодишното си управление на президентските избори през март.

"Трябва да се обединим"

Известният руски писател Борис Акунин, който живее в самоналожено изгнание в Европа, заяви, че Навални вече е "безсмъртен".

"Диктаторът не може да направи нищо повече на Навални, той е мъртъв, но е безсмъртен. Накрай той ще погребе Путин", каза 67-годишният Акунин пред АФП.

"Също така смятам, че убитият Алексей Навални ще бъде още по-голяма заплаха за диктатора.", каза Акунин.

Сега Путин може да засили репресиите, за да заглуши останалото несъгласие и да "започне кампания на терор в страната", добави той.

Акунин, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, подчерта, че кончината на Навални е "огромна лична загуба".


През есента Навални отговори на Акунин от затвора, че вярва в Бог и в науката. "Вярвам, че Русия ще бъде щастлива и свободна и не вярвам в смъртта", отбеляза той.

Лев Пономарев, правозащитник, който живее в Париж, заяви, че кончината на Навални е предизвикателство, но руснаците трябва да продължат да се борят за демокрация.

"Това е историческо събитие, което трябва да обедини всички нас", каза 82-годишният мъж на път за възпоминание пред руското посолство.

"Все още има много от нас. Трябва да действаме заедно", добави той.

Името на Навални върху бюлетините

Бившият магнат Михаил Ходорковски, който прекара десетилетие в руски затвор, заяви, че Путин е отговорен за "преждевременната" смърт на опозиционния лидер.

Той призова руснаците да се явят в избирателните секции на 17 март и да впишат името на Навални в бюлетините в знак на несъгласие с действията на Кремъл.

"Путин уби Навални. Даването на доверие на режим, който безмилостно ликвидира своите опоненти, има своите последствия. Ако не сте знаели или сте се съмнявали как да постъпите на този ден, ето ви отговора", написа 60-годишният опозиционен политик в изгнание в социалните мрежи.

Ходорковски призова журналиста Тъкър Карлсън и милиардера Илон Мъск за коментар, намеквайки за техните пристрастия към руския президент.


Андрей Козирев, външен министър на Руия по време на управлението на Борис Елцин, нарече смъртта на Алексей Навални "зов за събуждане".

"Убийството на Навални, един изключителен лидер, и вкарването в затвора на Владимир Кара-Мурза и други герои, застъпващи се за истината и демокрацията, са основни инструменти за поддържане на тиранията на Путин в Русия, както и на неговата антиамериканска и антизападна външна политика", написа той в X.

"Толкова е ужасяващо, че защитниците на Тръмп, вместо аргументи по същество, следват модела на пропагандата на Путин", добави Козирев.

Харизматичният юрист Навални беше смятан за най-големия опозиционен лидер в Русия и единствения политик, който можеше да събере голяма подкрепа и да се изправи срещу 71-годишния Путин.

Навални създаде фразата "красивата Русия на бъдещето" и мнозина го възприеха като символ на алтернативна Русия, която зачита правата на човека и живее в мир със своите съседи.

"Какъв кошмар!" - заяви в социалните мрежи опозиционният политик в изгнание Дмитрий Гудков.

През 2020 г. Навални едва оцеля след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок", разработено от СССР. След лечение в Германия той се завърна в Русия през 2021 г. и веднага беше арестуван, а впоследствие хвърлен в затвора.

Завръщането му беляза нова вълна от репресии в Русия, а последните следи от инакомислие бяха смазани, когато през февруари 2022 г. Путин изпрати войските си в Украйна. Всички изтъкнати антикремълски критици са или в затвора, или в изгнание. Стотици хиляди руснаци напуснаха страната си след нахлуването на Путин в Украйна. /БГНЕС