Рууд и Алкарас спорят за трофея на Ю Ес Оупън и първото място в света

Каспер Рууд и Карлос Алкарас ще се изправят един срещу друг във финала на тенис турнира от Големия шлем Ю Ес Оупън при мъжете. Сблъсъкът за титлата ще се проведе днес, 11 септември, от 23:00 часа българско време. Двамата тенисисти ще се изправят в исторически мач за титлата, като победителят ще спечели не само дебютен трофей от Шлема, но и ще оглави ранглистата на АТП от понеделник за първи път в своята кариера.

Рууд е първият норвежец, който стига финала в Ню Йорк. Петият в схемата скандинавец започна с чист успех над Кайл Едмънд от Великобритания, преди да загуби сет от нидерландеца Тим ван Райтовен, а след това да бъде въвлечен и в петсетова битка с представителя на домакините Томи Пол. Последва четирисетова победа над французина Корентен Муте, преди Рууд да изиграе впечатляващ мач срещу бившия полуфиналист в турнира Матео Беретини за успех в три сета. На полуфиналите той спря руснака Карен Хачанов в четири сета, за да се класира за втория си финал в Шлема за годината след този на Ролан Гарос, където отстъпи категорично на „Краля на клея“ Рафаел Надал.

19-годишният Алкарас има възможността да стане най-младият шампион в турнирите от Шлема след Надал в Париж през 2005 и най-младият номер 1 в света в историята на тениса. Испанският талант показа страхотния си дух по време на надпреварата, в която стигна до първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем в кариерата. Той стартира с три чисти победи съревнованието, печелейки последователно срещу Себастиан Баес (който се отказа в началото на третия сет), Федерико Кория и Дженсън Бруксби, преди да последва петсетовият трилър с шампиона от 2014 Марин Чилич на осминафиналите. След това Алкарас сломи и съпротивата на Яник Синер от Италия в пет сета след много драма, а впоследствие разплака и публиката на Флъшинг Медоус, побеждавайки местния любимец Франсис Тиафо също в пет части.

Алкарас и Рууд имат два мача помежду си, като и двата са спечелени от испанеца – последният е по-рано тази година, на финала на Мастърса в Маями. Победителят ще си тръгне с чек за 2 600 000 долара, а загубилият – за 1 300 000 долара. /БГНЕС