РЗИ: Не се налага масово тестване в Езиковата гимназия в Стара Загора

След откриването на учебната година, едва от втория учебен ден, 39 ученици са карантинирани в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Причината - единадесетокласник, който е с положителна проба на COVID-19.

„Не се налагат масови тествания в училището, тъй като имаме информация, че контактните деца на заразения са без клиника. Ако в рамките на 14 дни се появи такава, ще предприемем съответните мерки за тестване и карантиниране”, заяви д-р Татяна Перчемлиева от РЗИ-Стара Загора, цитирана от Нова телевизия.

„Организирали сме обучение в електронна среда – такова, каквото се предвиждаше, ако някой бъде карантиниран. Спазили сме всички разпореждания на РЗИ”, каза директорът на ГПЧЕ „Ромен Ролан" Теодора Николова.

„Учениците са спокойни. Виждаме една сериозна нагласа у тях към всички изисквания, които сме им задали. Децата виждат, че нещата не са шега. Те самите не искат да бъдат обучавани електронно, т.е. започват да осъзнават, че е много важно да се спазват правилата, за да бъдем в училище”, допълни още тя.

Относно информацията за заразени в Шесто ОУ в града, Татяна Перчемлиева от РЗИ заяви: „Имаме случаи на коронавирус при учители. Първият учител е бил положителен още през август. Той е карантиниран. Има още две карантинирани учителки, които са имали контакт помежду си, но не са имали контакт с други учители и деца. Затова нямаме никакви мерки спрямо това училище”. /БГНЕС